Według przepisu Eli drożdżówki powinny być z nutellą jednak ja zrobiłam z jabłkami.
Składniki:
- 0,5 kg mąki pszennej
- 250 ml mleka
- 80 g masła
- 80 g cukru
- 30 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- jabłka prażone w słoiku
- migdały płatki
- białko do posmarowania
- cukier puder do oprószenia
Mleko podgrzać wsypać łyżeczkę cukru, mąki i dodać drożdże. Wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Mąkę przesiać dodać resztę cukru, szczyptę soli, zaczyn drożdżowy i miksować na wolnych obrotach około 3-4 minuty. Wlać rozpuszczone letnie masło i ponownie miksować około 5-8 minut do momentu, aż ciasto będzie odchodzić od ścianek misy z miksera i będzie gładkie i jednolite. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Blat lekko oprószyć mąką i rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 mm. Ciąć w prostokąty o wymiarach 15*10 cm. Na 1/3 części ciasta pociąć paski, rozłożyć jabłka i posypać płatkami migdałów. Boki ciasta przy nadzieniu lekko zwijamy, dociskamy i zwijamy drożdżówki. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy białkiem, wkładamy do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 25 minut. Po upieczeniu przełożyć do ostudzenia na metalową kratkę.
Zimne drożdżówki oprószyć cukrem pudrem lub polać lukrem.
Jabłka możemy zastąpić nutellą, dżemem lub powidłami.
Razem ze mną piekły:
Iza - Smaczna Pyza
Kasia - Mia cucina
Bożena - Moje domowe kucharzenie
Justyna - Gotowanie i pieczenie
Olga - Cukry proste
Jolanta - zdjęcie na FB
Joanna - Grunt to przepis
Jola - Smaki mojego domu
Magda - Kulinarna piniata
Joanna - Piekę bo lubię, zdjęcia na FB
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Ewelina - Stylowa kuchnia
Monika - Matka wariatka
Ewa - zdjęcie na fb
Śliczne drożdżówki - nasze ulubione :) Bardzo fajny pomysł na nacięcia:) wykorzystamy...
OdpowiedzUsuńz jabłkami brzmi pysznie :) dziękuję za udział :)
OdpowiedzUsuńPrzesmaczny pomysł na nadzienie z jabłek. Dzięki za świetną zabawę i do następnego Wspólnego Wypiekania :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńNie przestajesz mnie zadziwiać. Wspaniałe i jak pięknie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńJak zwykle ślicznie i pysznie :)
OdpowiedzUsuńAlinko, u mnie również były z jabłkami- pyszne :) Dziękuję za wspólne pieczenie !
OdpowiedzUsuńPrześliczne :)
OdpowiedzUsuńPysznie muszą smakować z jabłkami, mniam - koniecznie muszę spróbowac tej wersji:)
OdpowiedzUsuńNo a ja nie zdążyłam, ale w weekend może je upiekę bo wyglądają super :-)
OdpowiedzUsuńPiekne sa! Dziekuje za wspolne wypiekanie)
OdpowiedzUsuńpiękne :) w sam raz do porannej kawy :)
OdpowiedzUsuńSą cudowne! A jak pięknie zawinięte :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Wspaniale wyszły :), dziękuje za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPiękne! prezentują się wspaniale:)
OdpowiedzUsuńWyglądają lepiej niż te z cukierni! Porwałabym cały talerz takich drożdżóweczek ;) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńTakie drożdżówki przypominają mi dzieciństwo :) Wyglądają przepysznie, mam słabość do jabłek :)
OdpowiedzUsuńA jajek do ciasta sie nie dodaje ???
OdpowiedzUsuńTo jest ciasto bez jajek.
UsuńWyglądają wspaniale, z jabłkami musiały być wyjątkowo pyszne :)
OdpowiedzUsuńIle wychodzi bułeczek z tej porcji?
OdpowiedzUsuńU mnie 13 sztuk.
UsuńI mnie dzisiaj się takie udały- z jabłkowo-bananowym nadzieniem
OdpowiedzUsuńWłaśnie wyjęłam z piekarnika.... Są pyszne... A wieczorem kolejna partia:)
OdpowiedzUsuńDrożdżówki są pyszne. Też bym musiała znowu je zrobić.
UsuńDrożdżówki bez smaku nie rozumiem skąd taki zachwyt? Ciasto nie ma smaku takiego jak oczekiwałam ledwo co je zjadłam :(
OdpowiedzUsuńCiasto drożdżowe bez jajek? pytam, bo zawsze się dodaje.
OdpowiedzUsuńW tym cieście nie ma jajek.
UsuńCoś pysznego. Ja i moja rodzina uwielbiamy te drozdzowki. Ja troszkę inaczej robię ciasto ale składniki te same. Gorąco polecamy :-)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na zamknięcie nadzienia w drożdżowych bułeczkach, dziękujemy za inspirację. :-) Jutro zrobimy podobne, tylko prażone jabłka przygotujemy sami.
OdpowiedzUsuńA czy można dac surowe jabłka??
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz w słoiku proponuję świeże jabłka pokroić i przesmażyć na patelni.
UsuńCzy można dodać drożdże suszone?
OdpowiedzUsuńPewnie można ale ja robiłam na świeżych.
OdpowiedzUsuń