Składniki:
- Ciasto:
- 270 g mąki chlebowej T750
- 110 g mąki orkiszowej T650
- 7 g suszonych drożdży
- 125 ml mleka
- 1 jajko
- 50 g stopionego masła
- 100 g startej dyni
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru brązowego
- Do posmarowania:
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- orzechy pekan Ale-raj
Do misy miksera przesiać mąkę chlebową, wsypać mąkę orkiszową, sól, drożdże, cukier i wymieszać. Wlać letnie mleko, rozpuszczone letnie masło wbić jajko i za pomocą kocówki do ciast drożdżowych tzw. haka zmiksować na jednolite i gładkie ciasto. Na samym końcu dodać startą dynię i jeszcze chwilkę zmiksować. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny do wyrośnięcia. Blat lekko oprószyć mąką przełożyć ciasto, uformować wałek i podzielić na 10 części. Z każdej części uformować kulkę, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i ostrym nożem zrobić 6-7 nacięć około 2 cm po zewnętrznej stronie. Przykryć i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 15 minut. Do środka każdej bułeczki wcisnąć aż do samej blaszki połówkę orzecha pekan. Posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec w 190 stopniach około 20 minut. Studzić na metalowej kratce.
Inspiracja Moje Wypieki
Bardzo fajne te bułeczki :-)
OdpowiedzUsuńŚwietne!
OdpowiedzUsuńŚliczności:) poprosimy o dwie, o ile jeszcze coś zostało hehehe
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają!
OdpowiedzUsuńJakie urokliwe :D
OdpowiedzUsuńFantastyczne! :)
OdpowiedzUsuńSą śliczne! :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie :) Bułeczki wyglądają na prawdę kusząco :)
OdpowiedzUsuńWyglądają jak dynia talerzowa czyli patisony. Wyszły ci super. Pomysł ekstra
OdpowiedzUsuńwspaniały przepis :)
OdpowiedzUsuń