Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem budyniowo-waniliowy:
- 250 g masła lub margaryny
- 1 budyń waniliowy b/c
- 1,5 szkl mleka
- 0,5 szkl cukru pudru
- 0,5 szkl likieru Vanilla Dalkovski
- 1 łyżka esencji waniliowej
- Dodatkowo:
- 3 banany
- czekoladowa posypka
Biszkopt:Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż ciasto będzie sztywne. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 39*32 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. Po wyjęciu gorący biszkopt razem z papierem zwinąć w roladę i ostudzić.
Krem budyniowo-waniliowy: W 0,5 szklance mleka rozmieszać budyń, resztę mleka zagotować, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by zapobiec powstaniu kożucha i odłożyć do ostudzenia. Margarynę lub masło utrzeć z cukrem pudrem do białości, dodawać porcjami zimny budyń i utrzeć na krem. Na końcu wlać esencję waniliową i małymi porcjami wlewać likier cały czas ucierając.
Z biszkoptu zdjąć papier. Pozostawiając po wszystkich bokach po 2 cm wolnego miejsca rozsmarować 3/4 kremu. Wzdłuż dłuższej krawędzi biszkoptu ułożyć banany i zwinąć roladę. Na wierzchu biszkoptu rozsmarować resztę kremu i odłożyć do stężenia. Przed podaniem z wierzchu posypać czekoladową posypką i ułożyć plasterki banana.
Po prostu palce lizać. Smacznie i ślicznie. Kusisz, kusisz i to skutecznie. Już zabieram jedna porcję, bo mi język ucieknie :)
OdpowiedzUsuńObłędnie wygląda, na pewno smakuje wyjątkowo
OdpowiedzUsuńBaaardzo apetycznie się prezentuje:)
OdpowiedzUsuńPalce lizać! Ależ to wygląda, jak profesjonalnie! Pozazdrościć talentu :) Automatycznie ślinka cieknie, pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWspaniała. Oj zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się super:) Połączenie smaków idealne:)
OdpowiedzUsuńJaka piękna! I z moimi bananami <3
OdpowiedzUsuńWitam a jesli chcialabym zrobic bez likieru to co zamiast niego dac ? Wiecej mleka czy zachowac takie proporcje jak sa , tylko poprostu go nei dodawac. Dziekuje za odp
OdpowiedzUsuńZostawić takie proporcje jak są.
Usuń