Strony

niedziela, 11 października 2015

Sałatka ziemniaczana

To bardzo prosta sałatka ale z pewnością przez większość lubiana. Przynajmniej u mnie smakuje wszystkim. Najczęściej podaję ją do schabowego i wtedy mam ekspresowy ale pyszny obiadek.

Sałatka podana w Porcelana Bogucice z kolekcji Lolita.


Składniki:
  • około 0,5 kg małych ziemniaków
  • 3-4 ogórki konserwowe
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki pokrojonego szczypiorku
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2-3 łyżki majonezu
  • Do smaku
  • sól
  • pieprz czarny Ale-raj
  • szczypta cukru
  • 1-2 łyżki wody z ogórków konserwowych (można pominąć)
Przygotowanie:
Ziemniaki razem z skórką dokładnie umyć i w osolonej wodzie ugotować al dente.  Z zimnych ziemniaków obrać skórkę i pokroić w półplasterki. Do ziemniaków dodać pokrojone w półplasterki ogórki, odsączony z zalewy groszek i pokrojony szczypiorek. Majonez, śmietaną i wodę z ogórków wymieszać, wlać do sałatki i delikatnie wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i szczyptą cukru. Gotową sałatkę przykryć folią i włożyć do lodówki by smaki się przegryzły. Po wyjęciu można ponownie doprawić do smaku i jeśli jest zbyt sucha (ziemniaki wchłoną majonez) dodać majonezu i śmietany. Udekorować zielonym groszkiem i natką pietruszki.
Nie mieszamy zbyt gwałtownie, żeby ziemniaki się za bardzo nie rozpadły i zachowały swój kształt.



7 komentarzy: