Strony

niedziela, 6 grudnia 2015

Bułki z pieczarkami

I znowu kolejne wspólne "Wypiekanie na śniadanie". Dzisiaj mam dla was drożdżowe bułeczki nadziewane smażonymi pieczarkami. Są smaczne na ciepło i na zimno. Nam bardzo zasmakowały z dodatkiem ketchupu. 




Składniki:
  • Ciasto drożdżowe:
  • 400 g mąki pszennej T500
  • 50 g mleka w proszku
  • 200 ml wody
  • 60 g  masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 12 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżeczka cukru
  • Nadzienie:
  • 300 g pieczarek
  • 1 cebula
  • 2 łyżki masła klarowanego
  • sól, pieprz
  • Do posmarowania: 
  • 1 jajko 
  • 2 łyżki mleka 
  • złoty i czarny sezam
Przygotowanie:
Farsz: 
Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, wsypać cebulę i zeszklić na złoto. Dodać pieczarki i dusić do odparowania płynu. Zdjąć z ognia i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.

Ciasto drożdżowe:
Mąkę przesiać do misy z miksera, wymieszać z mlekiem w proszku i solą.
Drożdże z łyżeczką cukru rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki. Miksować do połączenia się składników, wlać letnie rozpuszczone masło i dalej miksować aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około godzinę.

Ciasto przełożyć na stolnicę podzielić na 8 równych części. Uformować kulki i lekko rozwałkować. Na każdym  placku nałożyć porcję pieczarek i zlepić formując podłużne bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrastania na około 30-40 minut. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami sezamu. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ostudzić na kratce.


Razem za mną piekli:
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Ewa - zdjęcie fb 
Ewa - Ewa w kuchni 
Wiosenka - Eksplozja smaku 
Iza - Smaczna Pyza
Alina - Ala piecze i gotuje 
Marzena - Kulinarna Maniusia
Sławomir - Kiełki smaku 
Joanna - Grunt to przepis 
Marta - Para w kuchni 
Małgorzata - Smaki Alzacji


 

9 komentarzy:

  1. Te bułeczki są pyszne, dziękuje za wspólne śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudne wypełnienie! Kocham pieczarki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie i do następnego razu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki Alu za kolejny weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne bułeczki, wyszły mega apetyczne

    OdpowiedzUsuń
  6. dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ładne :) I jaka ładna posypka :) Dzięki za wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepiękne wyszły posypane różnokolorowym sezamem! Dzięki za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Piękne bułeczki ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń