Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 400 g mąki pszennej T500
- 50 g mleka w proszku
- 200 ml wody
- 60 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 12 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- Nadzienie:
- 300 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki masła klarowanego
- sól, pieprz
- Do posmarowania:
- 1 jajko
- 2 łyżki mleka
- złoty i czarny sezam
Farsz:
Pieczarki pokroić na plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.
Na patelni rozgrzać masło, wsypać cebulę i zeszklić na złoto. Dodać pieczarki i dusić do odparowania płynu. Zdjąć z ognia i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić.
Ciasto drożdżowe:
Mąkę przesiać do misy z miksera, wymieszać z mlekiem w proszku i solą.
Drożdże z łyżeczką cukru rozpuścić w letniej wodzie i wlać do mąki. Miksować do połączenia się składników, wlać letnie rozpuszczone masło i dalej miksować aż ciasto będzie gładkie i sprężyste.
Misę przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania na około godzinę.
Ciasto przełożyć na stolnicę podzielić na 8 równych części. Uformować kulki i lekko rozwałkować. Na każdym placku nałożyć porcję pieczarek i zlepić formując podłużne bułeczki. Ułożyć w odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odłożyć do ponownego wyrastania na około 30-40 minut. Wyrośnięte bułki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać ziarnami sezamu. Piec 20 minut w 200 stopniach. Ostudzić na kratce.
Razem za mną piekli:
Bernadetta - Prawo do gotowania z pasją
Ewa - zdjęcie fb
Ewa - Ewa w kuchni
Wiosenka - Eksplozja smaku
Iza - Smaczna Pyza
Alina - Ala piecze i gotuje
Marzena - Kulinarna Maniusia
Sławomir - Kiełki smaku
Joanna - Grunt to przepis
Marta - Para w kuchni
Małgorzata - Smaki Alzacji
Te bułeczki są pyszne, dziękuje za wspólne śniadanko :-)
OdpowiedzUsuńCudne wypełnienie! Kocham pieczarki :)
OdpowiedzUsuńhttp://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Dziękuję za kolejne wspólne pieczenie i do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńDzięki Alu za kolejny weekend :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki, wyszły mega apetyczne
OdpowiedzUsuńdziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńŁadne :) I jaka ładna posypka :) Dzięki za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPrzepiękne wyszły posypane różnokolorowym sezamem! Dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPiękne bułeczki ci wyszły :)
OdpowiedzUsuń