Składniki:
- 400 g kapusty kiszonej
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 300 g świeżych pieczarek
- 1 cebula
- 2 łyżki oleju
- 1 płaska łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Kapustę przepłukać w zimnej wodzie i pokroić na mniejsze kawałki. Jeśli jest bardzo kwaśna przepłukać dwa razy. Kapustę zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie, ugotować do miękkości i odcedzić. Pieczarki pokroić w półplasterki. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i lekko zrumienić cebulę. Dodać pieczarki i podsmażać do momentu aż odparujemy cały płyn. Na końcu dodać masło podgrzewać jeszcze chwilkę aż pieczarki wchłoną masło i zdjąć z ognia. Ciepłe doprawić solą i pieprzem. Przełożyć do ugotowanej kapusty, wymieszać i doprawić do smaku. Podajemy na ciepło.
Pychota! W tym roku niestety muszę obejść się smakiem:(
OdpowiedzUsuńU mnie jest kapusta z grochem i grzybami suszonymi
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam z pieczarkami. No i niestety w tym nie spróbuje :(
OdpowiedzUsuńWyglada smakowicie :) Nie znam nikogo osobiscie kto by robil taka kapuste na wigilije. U wszystkich z suszonymi, lesnymi grzybami (u mnie rowniez) ...albo kapusta z grochem. Widzialam, ze bierzesz udzial w konkursie durszlaka czy juz gdzies mozna zobaczyc u Ciebie ta kolacje dla dwojga? Bardzo jestem ciekawa gdyz robisz piekne zdjecia. Powodzenia!
OdpowiedzUsuńJa i wielu moich znajomych robi taką właśnie kapustę.Nie zbieram i nie jadam grzybów leśnych.
UsuńJa też wolę z pieczarkami więc witaj w klubie. Dobrze, że nie jestem sama tak jak pisał anonim, że u wszystkich leśne grzyby. :)
UsuńRobię podobną tyle pieczarek co kapusty,scieram pieczarki na tarce duże oczka i kapusta mało ukiszona Pychotka
OdpowiedzUsuńPostna kapusta na Wigilijnym stole być musi
OdpowiedzUsuńja robie kapustez biala fasolka z PUSZKI ,---PYCHOTKA
OdpowiedzUsuńAlu, kapusta zrobiona, będziemy mieć na jutrzejszejszy obiad, pyszna wyszła!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że smakuje. Taka prosta a taka smaczna, prawda?
Usuń