Składniki:
- 0,5 kg kapusty kiszonej
- 1 listek laurowy
- 2 kulki ziela angielskiego
- 300 g grochu połówki
- Zasmażka
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- Do smaku
- sól, pieprz, cukier
Groch ugotować al dente uważając by go nie rozgotować. Odcedzić na sitku i przelać zimną wodą.
Kapustę przepłukać i pokroić. Jeśli jest bardzo kwaśna można przepłukać dwa razy. Zalać zimną wodą dodać listek, ziele angielskie i ugotować do miękkości. Odcedzić z nadmiaru płynu pozostawiając około pół szklanki płynu. Do kapusty dodać ugotowany groch i wymieszać.W rondelku rozpuścić i lekko zrumienić masło, zdjąć z ognia, chwilkę przestudzić dodać mąkę i energicznie wymieszać. Zasmażkę wlać do kapusty z grochem, wymieszać i zagotować. Podawać na ciepło.
Nigdy nie jadłam a wszystkie składniki lubię. Muszę spróbować :-)
OdpowiedzUsuńCzy ktoś ma pomysł jak ugotować groch, żeby nie był twardy, a jednocześnie żeby kulki pozostały całe? Ja gotuję groch łuskany, całe kuleczki, połówki nie mają szans się nie rozgotować. Ale całe kulki też w większości się rozgotowują, no chyba, że pozostawiłabym twarde.
OdpowiedzUsuńPrzede wszystkim zależy od odmiany grochu.Nie każdy się rozgotuje. Ja wcześniej moczę i gotuję na wolnym ogniu.
Usuń