Składniki:
- Ciasto drożdżowe:
- 300 g mąki pszennej
- 125 ml mleka
- 30 g drożdży świeżych
- 2 żółtka
- 80 g cukru
- 80 g masła
- sól szczypta
- Masa makowa:
- 250 g maku zmielonego*
- 250 ml mleka
- 130 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 3 łyżki miodu
- 30 g masła
- 100 g rodzynek
- 50 g orzechów włoskich ale-raj
- 50 g migdałów w płatkach
- 2 białka
- Lukier
- 5 łyżek cukru pudru
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- migdały, orzechy
Ciasto drożdżowe:
Mleko podgrzać, w kruszyć drożdże, dodać łyżeczkę cukru, maki i rozmieszać. Pozostawić do poruszania się drożdży. Do misy miksera przesiać mąkę i dodać sól. Żółtka z cukrem utrzeć i wlać do mąki. Wlać zaczyn drożdżowy i chwilkę zmiksować. Wlać letnie rozpuszczone masło i miksować na wolnych obrotach około 10 minut aż ciasto będzie jednolite i gładkie. Przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. W tym czasie przygotować masę makową.
Masa makowa:
Mak zalać wrzącym mlekiem i wymieszać. Wlać lekko zrumienione masła, dodać miód, cukry, posiekane orzechy, migdały, rodzynki wymieszać i pozostawić do ostudzenia. Przed wyłożeniem masy makowej na ciasto dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć na blat lekko posypany mąką i kilka razy zagnieść. Rozwałkować na prostokąt o grubości około 7 mm. Na cieście rozsmarować masę makową pozostawiając bo bokach około 1 cm wolnego miejsca. Boki bez masy zwinąć do środka i zrolować w roladę. Owinąć papierem do pieczenia pozostawiając około 1 cm wolnego miejsca tak by zwinięcie było na dole. Przełożyć na blachę. Piec w 180 stopniach góra-dół około 30-40 minut. Po pieczeniu wyjąć, rozciąć papier i studzić na metalowej kratce. Zimny polać lukrem i obsypać orzechami i migdałami.
Lukier:
Cukier puder utrzeć na gładko z sokiem z cytryny.
* Ja masę makową przygotowuję z suchego mielonego maku. Mak mielę na sucho w maszynce do maku albo w piekarni lub cukierni.
Przepysznie wygląda!
OdpowiedzUsuńWspaniały kochana :-) chciałabym ci życzyć wspaniałych świąt :-)
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńIdealny ci wyszedł :)
OdpowiedzUsuńA mak taki suchy się miely nigdy nie robiłam maku proszę o podpowiedz
OdpowiedzUsuńTak, mak mielę suchy "ziarenka" w maszynce do maku.
Usuń