Składniki:
- 1 białko
- 100 g cukru
- 150 g orzechów laskowych Ale-raj
Orzechy drobno zmielić w maszynce do orzechów.
Białko ubić i miksując stopniowo dosypywać cukier. Miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka i lśniąca. Z ubitej masy białkowej odłożyć 3 łyżki do posmarowania. Do reszty wsypać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Masę włożyć na około pół godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Zdjąć górny papier, posmarować odłożoną masą z białek i pokroić na prostokąty 3*2 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach około 10-12 minut. Wyjąć i pozostawić na blaszce do ostudzenia. Z blaszki zdejmujemy zimne.
Przepis z Kotlet.tv
Brzmi pysznie:)
OdpowiedzUsuń