Strony

poniedziałek, 21 grudnia 2015

Ciasteczka orzechowe na białkach

Przy pieczeniu ciasteczek często zostają nam białka. Mam dla was świetny pomysł jak je wykorzystać. Upieczcie orzechowe krojone ciasteczka, które są leciutkie i chrupiące, jednym słowem rozpływają się w ustach.



Składniki:
Przygotowanie:
Orzechy drobno zmielić w maszynce do orzechów.
Białko ubić i miksując stopniowo dosypywać cukier. Miksujemy do momentu aż cukier się rozpuści a masa będzie gładka i lśniąca. Z ubitej masy białkowej odłożyć 3 łyżki do posmarowania. Do reszty wsypać zmielone orzechy i delikatnie wymieszać. Masę włożyć na około pół godziny do lodówki. Wyjąć z lodówki i rozwałkować między dwoma papierami do pieczenia na grubość około 0,5 cm. Zdjąć górny papier, posmarować odłożoną masą z białek i pokroić na prostokąty 3*2 cm. Przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 160 stopniach około 10-12 minut. Wyjąć i pozostawić na blaszce do ostudzenia. Z blaszki zdejmujemy zimne.


Przepis z Kotlet.tv

1 komentarz: