Strony

środa, 9 grudnia 2015

Makowiec na szybko

To chyba najszybszy makowiec jaki do tej pory robiłam. Jest idealnym rozwiązaniem dla osób zabieganych i zapracowanych. Jest  lekki, puszysty, wilgotny a co ważne nie dodaje się do niego ani mąki ani tłuszczu. I mimo, iż przygotowany z półproduktu jest pyszny.



Składniki:
Przygotowanie:
W misce połączyć bułkę tartą, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę (tak by nie spadała z widełek miksera). Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać po łyżce masy makowej. Na końcu dodać suche składniki i miksować tylko do połączenia się składników. Do zmiksowanej masy dodać skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki wysmarować. Wylać masę makową włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem i piec 40 minut. Wyjąć przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i piec kolejne 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Z zimnego makowca zdjąć papier, polać lukrem i udekorować.

Inspiracja Gotuję, bo lubię


                                                                www.mojpieknystol.pl

 

13 komentarzy:

  1. Ale okazały. Piękny makowiec. Świetny, ciekawy przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały makowiec! Zapisuje przepis, chętnie wykorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. U mnie prawie taki sam na blogu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. o to coś zdecydowanie dla mnie! pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że jest to przepis na szybki makowiec. Bardzo mnie zaciekawił i chętnie bym go zrobiła tylko nie cierpię masy makowej... W związku z tym mam pytanie - jakbym chciała zrobić z suchego maku, to mam wziąć 850 g maku już sparzonego i zmielonego czy np. 500 g maku i 350 g bakalii ? Nie wiem jakie są proporcje w gotowej masie? Będę wdzięczna za każdą sugestię. Pozdrawiam, Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie mam pojęcia czy to co proponujesz wyjdzie. Ale mimo wszystko zachęcam cię do kupienia masy i zrobienia. Nikt nie zgadł, że to makowiec z gotowej masy makowej a próbowało go kilka osób.

      Usuń
  6. Ok, do świąt jeszcze chwila, to spróbuję coś pokombinować z suchym makiem. Przeczytam skład na puszce i coś wymyślę . Wiem, że nie będzie już to "szybki" makowiec, ale może też znajdzie się ktoś, kto nie lubi masy z puszki i skorzysta.
    Dam znać jak wyszło.
    Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, Aneta.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam jeśli pani robiła z maku już suchego to ja bym prosiła o przepis

      Usuń
  7. Robię coś podobnego, pyszny makowiec

    OdpowiedzUsuń
  8. Ciekawy przepis, wykorzystam go i upiekę na nadchodzące święta.
    Dziękuję i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  9. Upiekłam, wygląda rewelacyjnie. A jak smakuje napiszę po świętach :) Dziękuję. Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pycha, pycha i jeszcze raz pycha. Dziękuję.
      Dorota

      Usuń
    2. Bardzo się cieszę, zachęcam do kolejnyvh wypieków. Pozdrawiam

      Usuń