Składniki:
- 8 jajek
- 1 puszka masy makowej z bakaliami Helio
- 2/3 szkl cukru
- 4 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki zmielonych migdałów
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki skórki pomarańczowej Helio
- 50 g orzechów włoskich
- Lukier:
- 1 i 1/3 szkl cukru pudru
- 3 łyżki zimnej wody
W misce połączyć bułkę tartą, kakao, zmielone migdały i proszek do pieczenia.
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę (tak by nie spadała z widełek miksera). Miksując na najwolniejszych obrotach dodawać po łyżce masy makowej. Na końcu dodać suche składniki i miksować tylko do połączenia się składników. Do zmiksowanej masy dodać skórkę pomarańczową, pokrojone orzechy włoskie i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 23-25 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki wysmarować. Wylać masę makową włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem i piec 40 minut. Wyjąć przykryć z wierzchu papierem do pieczenia i piec kolejne 30 minut. Pieczemy do suchego patyczka. Z zimnego makowca zdjąć papier, polać lukrem i udekorować.
Inspiracja Gotuję, bo lubię
www.mojpieknystol.pl
Ale okazały. Piękny makowiec. Świetny, ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńWspaniały makowiec! Zapisuje przepis, chętnie wykorzystam :)
OdpowiedzUsuńU mnie prawie taki sam na blogu:)
OdpowiedzUsuńo to coś zdecydowanie dla mnie! pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńWidzę, że jest to przepis na szybki makowiec. Bardzo mnie zaciekawił i chętnie bym go zrobiła tylko nie cierpię masy makowej... W związku z tym mam pytanie - jakbym chciała zrobić z suchego maku, to mam wziąć 850 g maku już sparzonego i zmielonego czy np. 500 g maku i 350 g bakalii ? Nie wiem jakie są proporcje w gotowej masie? Będę wdzięczna za każdą sugestię. Pozdrawiam, Aneta.
OdpowiedzUsuńNie mam pojęcia czy to co proponujesz wyjdzie. Ale mimo wszystko zachęcam cię do kupienia masy i zrobienia. Nikt nie zgadł, że to makowiec z gotowej masy makowej a próbowało go kilka osób.
UsuńOk, do świąt jeszcze chwila, to spróbuję coś pokombinować z suchym makiem. Przeczytam skład na puszce i coś wymyślę . Wiem, że nie będzie już to "szybki" makowiec, ale może też znajdzie się ktoś, kto nie lubi masy z puszki i skorzysta.
OdpowiedzUsuńDam znać jak wyszło.
Dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam, Aneta.
Witam jeśli pani robiła z maku już suchego to ja bym prosiła o przepis
UsuńRobię coś podobnego, pyszny makowiec
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis, wykorzystam go i upiekę na nadchodzące święta.
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam.
Upiekłam, wygląda rewelacyjnie. A jak smakuje napiszę po świętach :) Dziękuję. Dorota
OdpowiedzUsuńPycha, pycha i jeszcze raz pycha. Dziękuję.
UsuńDorota
Bardzo się cieszę, zachęcam do kolejnyvh wypieków. Pozdrawiam
Usuń