Składniki:
- Spód:
- 250 g herbatników korzennych
- 120 g masła
- Masa serowa:
- 1 kg twarogu z wiaderka
- 1 szkl cukru
- 5 jajek
- 1 budyń czekoladowy
- 150 ml kremówki 30%
- 150 g czekolady gorzkiej
- 1 płaska łyżka kakao
- 1 płaska łyżka przyprawy do piernika
- 150 ml oleju rzepakowego
- Bita śmietana:
- 200 ml kremówki 30%
- 1 łyżka cukru pudru
- Dekoracja:
- czekoladowe gwiazdki
- czekoladowa posypka
Spód:
Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek, przełożyć do naczynia, wlać ciepłe rozpuszczone masło, wymieszać i wyłożyć równomiernie dno tortownicy o średnicy 25 cm.
Masa serowa:
Kremówkę podgrzać ale nie gotować. Zdjąć z ognia dodać połamaną czekoladę i mieszać aż się rozpuści. Wsypać przyprawę do piernika, kakao i zmiksować blenderem lub dokładnie rozmieszać tak by nie było "grudek z kakao".
Do misy miksera przełożyć twaróg, wsypać cukier, wbić jajka i chwilkę zmiksować. Miksując na wolnych obrotach wlać olej, wsypać proszek budyniowy i wlewać letnią kremówkę z przyprawą. Chwilkę miksować do połączenia się składników. Nie miksować zbyt długo by nie napowietrzać masy. Masę serową wylać na spód z herbatników i piec w 180 stopniach około 80 minut. Wyłączyć piekarnik i pozostawić w nim sernik do całkowitego wystudzenia.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem.
Bitą śmietanę rozsmarować na zimnym serniku i udekorować.
Cudowny serniczek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł. Taki nietradycyjny sernik. Musi być pyszny.
OdpowiedzUsuńSernikowe marzenie :) Jest przepiękny!
OdpowiedzUsuńGdybym mógł polizałbym ekran ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały sernik :)
OdpowiedzUsuńpiękne zdjęcie i smaczny przepis, gratulacje wygranej!
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie :) Gratuluje wygranej ! Należała się w 100 procentach :-)
OdpowiedzUsuń