Ciasto podane na Porcelana Bogucice.
Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 450 ml mleka
- 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
- 250 g masła
- Polewa:
- 300 g margaryny
- 1 i 1/4 szkl cukru pudru
- 7,5 łyżki kakao
- 7,5 łyżki zimnej wody
- Dodatkowo:
- 300 g orzechów włoskich Ale-raj
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 36*26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczna i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Krem budyniowy:
Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć. Krem równomiernie rozsmarować na biszkopcie.
Orzechy posiekać nożem i rozsypać po całej powierzchni lekko dociskając w krem.
Polewa:
Margarynę rozpuścić ale nie gotować i zdjąć z ognia. Dodać wodę, kakao, cukier puder i dokładnie wymieszać. Mieszając lekko przestudzić i gdy zacznie tężeć wylać na orzechy. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia najlepiej na całą noc.
Polewa nie może być zbyt gorąca bo rozpuści się krem.
Wspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńWygląda na warte grzechu:))
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho ;) warto poświęcic dla takiego czas na przygotowanie
OdpowiedzUsuńSame pyszności :)
OdpowiedzUsuńMiło byłoby się nim delektować:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńNiestety - zrobiłem dokładnie z przepisem. Nie polecam - cześć budyniowa mało słodka a zarazem mdła. Zbyt dużo kakao do polewy. Nieco za dużo orzechów - wystarczyłoby 200 gramów.
OdpowiedzUsuńPo twoim komentarzu sprawdziłam jeszcze raz przepis i w polewie nastąpił błąd w ilości margaryny. Już poprawiłam. Co do mdłości kremu to uważam, że 5 łyżek cukru to wystarczająca ilość. Co do ilości orzechów my bardzo lubimy jak jest ich dużo. Ale oczywiście można zmniejszyć. Przepraszam za pomyłkę w polewie.
UsuńZrobiłam dwie próby pieczenia tego ciasta i za każdym razem polewa się rozlewa i nie tężeje... gdzie robię błąd? czegoś za dużo, czegoś za mało?
OdpowiedzUsuńProporcje na polewę są dobre. W polewie najważniejsze jest żeby nie zagotować margaryny. No i ja na polewę używam kasie albo palma z murzynkiem.
Usuń