Strony

poniedziałek, 4 stycznia 2016

Ciasto orzechowe

To ciasto znam już kilka lat, jadłam kilkanaście razy i nie wiem czemu do tej pory nie miałam go na blogu. To tak proste ciasto, że każdy może się z nim zmierzyć, nawet osoby które twierdzą, że nie potrafią piec.

Ciasto podane na Porcelana Bogucice.


Składniki:
  • Biszkopt:
  • 5 jajek
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem budyniowy:
  • 450 ml mleka
  • 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
  • 250 g masła
  • Polewa:
  • 300 g margaryny
  • 1 i 1/4 szkl cukru pudru
  • 7,5 łyżki kakao
  • 7,5 łyżki zimnej wody
  • Dodatkowo:
  • 300 g orzechów włoskich Ale-raj
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Do ubitych białek dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywna masę. Ubijać na najwolniejszych obrotach i dodawać po łyżce przesianej mąki z proszkiem do pieczenia. Miksować do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 36*26 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczna i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika góra-dół na 180 stopni i piec około 20-25 minut. Po upieczeniu ostudzić.
Krem budyniowy:
Odlać 0,5 szklanki mleka i rozmieszać w nim budyń. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć do białości, dodawać po łyżce zimnego budyniu i utrzeć. Krem równomiernie rozsmarować na biszkopcie.
Orzechy posiekać nożem i rozsypać po całej powierzchni lekko dociskając w krem. 
Polewa:
Margarynę rozpuścić ale nie gotować i zdjąć z ognia. Dodać wodę, kakao, cukier puder i dokładnie wymieszać. Mieszając lekko przestudzić i gdy zacznie tężeć wylać na orzechy. Odłożyć w chłodne miejsce do stężenia najlepiej na całą noc.
Polewa nie może być zbyt gorąca bo rozpuści się krem.





10 komentarzy:

  1. Wygląda na warte grzechu:))

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszne ciacho ;) warto poświęcic dla takiego czas na przygotowanie

    OdpowiedzUsuń
  3. Miło byłoby się nim delektować:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Niestety - zrobiłem dokładnie z przepisem. Nie polecam - cześć budyniowa mało słodka a zarazem mdła. Zbyt dużo kakao do polewy. Nieco za dużo orzechów - wystarczyłoby 200 gramów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po twoim komentarzu sprawdziłam jeszcze raz przepis i w polewie nastąpił błąd w ilości margaryny. Już poprawiłam. Co do mdłości kremu to uważam, że 5 łyżek cukru to wystarczająca ilość. Co do ilości orzechów my bardzo lubimy jak jest ich dużo. Ale oczywiście można zmniejszyć. Przepraszam za pomyłkę w polewie.

      Usuń
  5. Zrobiłam dwie próby pieczenia tego ciasta i za każdym razem polewa się rozlewa i nie tężeje... gdzie robię błąd? czegoś za dużo, czegoś za mało?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proporcje na polewę są dobre. W polewie najważniejsze jest żeby nie zagotować margaryny. No i ja na polewę używam kasie albo palma z murzynkiem.

      Usuń