Składniki:
- 1-1,5 szkl* mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1 jajko
- 1 łyżeczka miękkiego masła
- 125 ml mleka
- olej do smażenia
- płynny miód
- cukier puder
Mąkę przesiać do misy miksera dodać resztę składników i za pomocą końcówki do ciast drożdżowych tzw hak zmiksować na gładkie i elastyczne ciasto. Ciasto powinno być elastyczne nie może się kleić do rak. Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na grubość około 0,5 cm. Pokroić w romby i smażyć na gorącym oleju do zrumienienia z obu stron. Przełożyć na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiary tłuszczu. Jeszcze ciepłe polać płynnym miodem i oprószyć cukrem pudrem.
* W zależności jak duże jajko i jaka mąka zaczynamy od 1 szklanki mąki. Potem stopniowo dosypujemy.
Wyglądają tak kusząco, że podbieram Ci ten przepis, w wolnym czasie je przygotuję. Pozdrawiam Cię Alu bardzo serdecznie
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis. Czyli takie prawie pączki bez drożdży. Wyglądają jak puchate poduszeczki. Zapisze sobie przepis i wypróbuję te ciasteczka :)
OdpowiedzUsuńApetycznie wyglądają:) zapraszam na konkurs http://jedzismakuj.blogspot.com/2016/01/konkurs-kulinarna-frajda-przepisy.html
OdpowiedzUsuńŚwietne na tłusty czwartek :) Alternatywa dla pączków :)
OdpowiedzUsuńSuper słodkości :-)
OdpowiedzUsuńPyszne :)
OdpowiedzUsuńWyglądają przepysznie! U mnie dzisiaj mini, bardzo szybkie pączki. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny blog kulinarny, ja wlasnie robie salatke i czuje ze bedzie pyszna.
OdpowiedzUsuń