Ciasto podane na Porcelana Bogucice z kolekcji Rodos Platin.
Składniki:
- Blat kokosowo makowy:
- 4 białka
- 100 g cukru
- 250 g kokosu
- 40 g maku ale-raj
- Krem budyniowy:
- 400 ml mleka
- 1 budyń waniliowy na 0,5 l b/c
- 2 łyżki cukru waniliowego z wanilią
- 200 g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- Galaretka z wiśniami:
- 1 słoik wiśni drylowanych 720 ml
- 800 ml soku
- 2 galaretki wiśniowe
- Bita śmietana:
- 300 ml kremówki 30%
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl ciepłej wody
- 1 łyżka cukru pudru
Blat kokosowo makowy:
Białka ubić na sztywno z cukrem. Wsypać kokos, mak i wymieszać silikonową łopatką. Przełożyć i równomiernie rozprowadzić na blasze wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarze 25*25cm. Piec około 20 minut w 180 stopniach.
Krem budyniowy:
Odlać 150 ml mleka i rozmieszać proszek budyniowy. Resztę mleka zagotować z cukrem waniliowym wlać rozmieszany budyń i ponownie zagotować. Gorący budyń przykryć folią spożywczą i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem do białości. Dodawać porcjami zimny budyń i ucierać. Krem rozsmarować na blacie kokosowo makowym.
Galaretka z wiśniami:
Wiśnie przelać na sitko do odsączenia. Otrzymany sok z kompotu uzupełnić wodą do 800 ml i zagotować. Zdjąć wsypać galaretki, wymieszać i odłożyć do lekkiego stężenia. Gdy galaretka zacznie tężeć dodać wiśnie wymieszać i wylać na krem. Odłożyć do stężenia.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec ubijania wsypać cukier puder. Żelatynę rozpuścić w ciepłej wodzie i miksując wlewać małym strumieniem do ubitej śmietany. Bitą śmietanę rozsmarować na galaretce.
Ciasto odłożyć na kilka godzin lub na całą noc do lodówki.
Na jakie wymiary blaszki podany jest przepis?
OdpowiedzUsuńWymiar blaszki jest podany w opisie.
Usuńtaka poezja że napatrzeć się nie mogę :) wyglada znakomicie :)
OdpowiedzUsuńWiśni nie lubię, ale ciasto wygląda pysznie i bardzo elegancko. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWisnie - sa wskazane - bardzo zdrowe - Pozdrawiam :)
Usuńfantastycznie wygląda to Twoje ciacho, zapisuję sobie przepis, bo u mnie ciągle jakieś białka zostają
OdpowiedzUsuńAleż ono piękne! :)
OdpowiedzUsuńA czy wisnie musza być z kompotu , czy mogą być np. mrożone ??
OdpowiedzUsuńMożesz spróbować z mrożonymi ale jak będzie smakować tego nie wiem. Może dobrze by było wrzucić do ciepłej galaretki by pociągły trochę słodyczy. Mrożone wiśnie są kwaśne.
UsuńCoś pomyśle , albo znając mnie to zrobię z wisniami z kompotu i mrożone zeby porównać. Fajny pomysł z tym ciastem , mozna w sumie zrobić wersje z innymi owocami. Pozdrawiam ;)
UsuńFantastyczne ciacho :)
OdpowiedzUsuńchciał bym sie zapytać o jaki sok wiśniowy chodzi bo sama nazwa sok to bardzo ogólnikowe określenie (poza domowymi)
OdpowiedzUsuńChodzi o otrzymany po odsączeniu sok z kompotu.
Usuńkupiłem wiśnie w kompocie ale po odsączeniu nie będzie tam 800 ml czyli 0.8l o ile dobrze przeliczyłem
Usuńprosił bym o jakas podpowiedz
Tak jak pisze w przepisie to co zostało po odsączeniu uzupełniasz do 800 ml wodą. Powodzenia i mam nadzieję ze będzie smakować. Czekam na opinię.
UsuńPlacek jest taki jak sama nazwa wskazuje po prostu rewelacyjny
Usuńświetny i łatwy przepis :)
Bardzo się cieszę że smakowało. Pozdrawiam
UsuńTutaj też mała blaszka :-( Można prosić o proporcje na większą? 33x23
OdpowiedzUsuńZrób z 1,5 porcji.
OdpowiedzUsuńBardzo dobry placuszek, choć dla mnie zbyt masiasty:-) nie miałam wiśni niestety, w piwniczce wygrzebałam maliny. Też dobry wyszedł. Pozdrawiam, fajny przepisik.
OdpowiedzUsuńczy do ciasta dodaje sie mak uprazony czy prosto z paczki?
OdpowiedzUsuńBezpośrednio z paczki.
UsuńWitam.Chcialam zapytac o blat kokosowo-makowy,dwukrotnie go pieklam i za kazdym razem mialam ten sam problem.Jak mieszalam ubite bialka z mieszanka kokosowo-makowa bylo to strasznie suche i nie chcialo sie polaczyc ,po upieczeniu kokos z makiem byly suche i sypkie.Nie bylo placka tylko wysypalam calosc z tortownicy i tak tez za drugim razem.Mam wrazenie,ze skladnikow suchych w stosunku do bialek bylo za duzo,a mialam bialka XL.Jak pani sie udala ta sztuka ze upikl sie placek?
OdpowiedzUsuńHmmm, na 4 białka ilość kokosu jest odpowiednia. Maku jest naprawdę nie wiele. Czy przypadkiem źle nie odmierzyłaś maku? Bo tylko 40 gram. To nie wiele.
UsuńA co z zoltkami ktore zostaly z blatu kokosowo-makowego?
OdpowiedzUsuńWykorzystać w miarę potrzeb. Można dodać do jajecznicy, zrobić makaron.
UsuńJa bym dodala zoltka do kremu
UsuńŻółtka zawsze można dodać do budynku będzie smaczniejszy:-) jeżeli chodzi o biszkopt to ja daje na taką ilość kokosu i maku 6 białek i dok z 1/2 cytryny
OdpowiedzUsuńO jaki kokos chodzi bo nie wiem .Dziekuje
OdpowiedzUsuńWiórki kokosowe.
UsuńPięknie wygląda jak się go przekroi :)
OdpowiedzUsuń