Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 cebula
- 3/4 łyżki masła klarowanego
- 1 jajko surowe
- 2 łyżki bułki tartej
- 2 łyżki majonez kremowy Folwark
- 1 łyżka musztardy
- 2 łyżki zimnej wody
- 4 łyżki kukurydzy z puszki
- Do smaku
- sól morska
- pieprz kolorowy
- pieprz ziołowy
- do panierowania bułka tarta
- do smażenia olej kokosowy Ale-raj
Piersi oczyścić, umyć, pokroić w kostkę. Zmiksować w blenderze lub zmielić w maszynce do mięsa. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na złoto na maśle klarowanym. Do zmielonego mięsa dodać zrumienioną zimną cebulkę razem z masłem, surowe jajko, majonez, musztardę, sól, pieprz, pieprz ziołowy, bułkę tartą, wodę i energicznie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone w kostkę jajka, kukurydzę i delikatnie wymieszać. Maczając dłonie w zimnej wodzie uformować klopsy. Obtoczyć w bułce tartej i smażyć na oleju kokosowym z dwóch stron na rumiano.
wygladają smakowicie :) na obiad super :)
OdpowiedzUsuńWow, kuszą mnie niesamowicie :D
OdpowiedzUsuńFajna wersja, ta żółta kukurydza nadaje ciekawszego wyglądu.
OdpowiedzUsuńPrzepyszne, właśnie zrobiłam 😊
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że smakowały. :)
UsuńCzy wymagają głębokiego oleju? Są dosyć grube... zastanawiam się czy mięso się zetnie na patelni czy lepiej w frytownicy...
OdpowiedzUsuńnie, ja smażyłam na średnim ogniu i odwracałam. Na zdjęciu wyglądają na grube ale robisz jak normalne klopsy. :)
Usuńcoś innego fajne
OdpowiedzUsuń