Składniki:
- 100 ml kremówki 30%
- 100 g gorzkiej czekolady
- 1 jajko
- Advokaat Dalkowski
- bita śmietana w sprayu
- kuleczki ozdobne
Kremówka doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i dodać połamaną na kawałki czekoladę. Chwilkę pozostawić i dokładnie rozmieszać. Mikserem miksować około 30 sekund. Wbić sparzone jajko i ponownie miksować około 1 minuty. Masę rozlać do szklanych słoiczków i odłożyć do stężenia na 3-4 godziny do lodówki. Bezpośrednio przed podaniem na wierzch wylać warstwę advokatu zrobić kleks bitej śmietany i posypać kuleczkami.
Inspiracja na mus Kuchnia w formie
Prezentuje się przepięknie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam desery z ajerkoniakiem, ten zjadłabym z największą rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńHmm... mniam. Na pewno jest pyszny ! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńCzy to jajko jest niezbędne. ?
OdpowiedzUsuńNie wiem czy bez jajka będzie ta sama konsystencja. Można spróbować w najgorszym wypadku będzie rzadsze. :)
UsuńAle bym zjadła taki deser :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się pięknie, ale aż prosi się, by ubić kremówkę i zrobić prawdziwą bitą śmietanę.
OdpowiedzUsuńSzczerze, to nie chciało mi się na te 3 porcje ubijać śmietany. Ale nie ma problemu by ubić kremówkę.
UsuńJa bym tą śmietanę w sprayu zamienił na zwykłą ubitą kremówkę. Jest o niebo lepsza, o chemii w sprayu nie wspominając...
OdpowiedzUsuńMożesz zamienić. Nie ma problemu.
Usuń