Składniki:
- 3 duże jajka
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 300 g maki pszennej
- 350 ml oleju rzepakowego
- 200 g szpinaku rozdrobnionego ( u mnie mrożony)
- 30 g migdałów w płatkach
Szpinak rozmrozić, odcisnąć nadmiar płynu i zmiksować z olejem. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym do białości. Do ubitych jajek miksując na najwolniejszych obrotach dodawać na przemian mąkę z proszkiem i olej z szpinakiem. Na końcu wsypać płatki migdałów. Gdy masa będzie jednolita wylać do wysmarowanej i wysypanej bułką tarta formy. Piec w 170 stopniach około 50 minut do suchego patyczka. Po upieczeniu wyjąć z formy i studzić na metalowej kratce. Zimną babkę oprószyć cukrem pudrem lub udekorować białym i zielonym lukrem.
Świetna propozycja:)
OdpowiedzUsuńPychota! U mnie właśnie też piecze się babka;))
OdpowiedzUsuńA ja właśnie kupiłam szpinak , muszę wypróbować bo fajnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńnie ma ilości proszku do pieczenia :(
OdpowiedzUsuńDzięki za czujność. Już dopisane. :)
UsuńDziękuję :) upiekłam dając na oko właśnie dwie łyżeczki :) :) zaraz wyjmuję z piekarnika
OdpowiedzUsuńJak smakowalo? ;)
UsuńW jakiej temperaturze należy piec babkę?
OdpowiedzUsuńJa piekłam w 170 stopniach ale warto dostosować temperaturę do swojego piekarnika.
Usuń