Strony

piątek, 11 marca 2016

Jajka marynowane

Od kilku lat obiecywałam sobie, że muszę zrobić te jajka na Wielkanoc. W tym roku odpowiednio wcześnie bo jajka muszą się co najmniej 2-3 tygodnie marynować je zrobiłam. Czy nam będą smakowały przekonam się dopiero na śniadaniu wielkanocnym.


Składniki:
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • Zalewa:
  • 1i1/4 szkl wody
  • 1/4 szkl octu 10%
  • 1/4 szkl cukru
  • 1 mniejsza cebula
  • 1 łyżeczka soli morskiej
  • 2 listki laurowe
  • 8 ziarenek czerwonego pieprzu
  • 2 kulki ziela angielskiego
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w piórka i razem z pozostałymi składnikami z zalewy umieścić w garnku, doprowadzić do wrzenia i gotować około 1 minuty. Jajka obrane ze skorupki włożyć do wyparzonego słoika zalać gorącą zalewą i odłożyć do wystudzenia. Gdy zalewa będzie zimna słoik zakręcić i włożyć na 2-3 tygodnie do lodówki by się marynowały.


Przepis z MojeTworyPrzetwory

4 komentarze:

  1. Ależ jestem ciekawa ich smaku, jeszcze takich nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Równie jesteśmy ciekawi smaku. Brzmi bosko <3

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. To coś innego ale nam smakowały. Zachęcam do wypróbowania. Pierwszy raz można zrobić kilka sztuk, żeby mieć na spróbowanie.

      Usuń