Składniki:
- Kruche ciasto:
- 250 g mąki pszennej typ 500
- 170 g zimnego masła
- 1 żółtko surowe
- 1 żółtko gotowane
- 80 g cukru
- 1 kopiasta łyżka kakao
- 2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
- Pomada czekoladowa:
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego 530 g
- 200 g gorzkiej czekolady
- 1 łyżka esencji waniliowej
- Wierzch bakaliowy:
- 50 g białej czekolady
- 50 g mlecznej czekolady
- 80 g orzechów włoskich
- 50 g migdałów w płatkach
- 40 g rodzynek
- 40 g żurawiny
- 3 łyżki kokosu
- 8 suszonych moreli niesiarkowanych
- 3 suszone figi ale-raj
- 3 łyżki rumu
Wierzch bakaliowy:
Czekolady i orzechy drobno posiekać. Rodzynki namoczyć w rumie. Morele pokroić w cienkie paski, figi w kostkę. Wszystkie bakalie wymieszać razem z rodzynkami i pozostałym rumem z namaczania.
Kruche ciasto:
Masło pokroić w kostkę, ugotowane żółtko przetrzeć przez sitko i razem z pozostałymi składnikami wszytko umieścić w misie miksera. Końcówką do ucierania zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat stolnicy i zagnieść w kulkę. Blachę o wymiarach 33*23 cm wyłożyć papierem do pieczenia i równomiernie wyłożyć ciastem. Blachę z ciastem włożyć na godzinę do lodówki. Wyjąć, nakłuć widelcem i podpiec 10 minut w 180 stopniach. Wyjąć ciasto (piekarnik pozostawić włączony) i w tym czasie mleko przełożyć do garnka dodać połamane czekolady i podgrzewać aż czekolady się rozpuszczą. Gorące mleko z czekoladami wylać na ciepły podpieczony spód, posypać mieszanką bakaliową i ponownie włożyć do piekarnika. Piec kolejne 15 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pozostawić w blaszce do ostudzenia.
Inspiracja z moją modyfikacją Kulinarne Szaleństwa Margarytki
Piękny mazurek :) Aż się mieni w oczach :)
OdpowiedzUsuńIleż tu pyszności:) wszystko pięknie zebrane w jednym cieście:)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie! Chyba zrobię na Święta :)
OdpowiedzUsuńAle bogaty:) pychota!
OdpowiedzUsuńILe czasu zajmuje caly proces ciasta? :)
OdpowiedzUsuńW sumie nie tak długo. W czasie schładzania ciasta przygotujesz mieszankę bakali. Potem podpiec, podgrzać mleko z czekoladą i ponownie na 15 minut do piekarnika.
Usuńwitam ciasto przepyszne pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPani Tereso mazurek już upieczony?
UsuńCo może być zamiast rumu?
OdpowiedzUsuńMożesz dać wódkę, spirytus lub jakiś inny alkohol. Ile to zależy co dodasz dolewaj i próbuj. :)
Usuń