Składniki:
- 9 jajek ugotowanych na twardo
- 2 jajka surowe
- 1 łyżka remulady duńskiej
- 2 łyżki majonezu
- 0,5 łyżki musztardy
- 2 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki śmietany gęstej 12%
- 1 płaska łyżka posiekanego koperku
- sól, pieprz do smaku
Jajka zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Dodać żółtka, musztardę, majonez, remuladę, kaszę mannę, śmietanę, koperek i wymieszać. Doprawić do smaku. Na końcu dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Foremkę aluminiowa 22*8 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wyłożyć równomiernie masę jajeczną. Piec około 45 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu pasztet pozostawić w formie do ostudzenia.
Bardzo apetyczny ten pasztet i ciekawy przepis;)
OdpowiedzUsuńRemulade można czymś zastąpić? ??
OdpowiedzUsuńMożna dodać więcej majonezu.
UsuńŚwietnie wygląda. Pewnie pysznie smakuje. Fajna alternatywa do pasztetu mięsnego.
OdpowiedzUsuńAlinko, Wesołych, radosnych świąt Wielkanocnych. Miłego wypoczynku z rodziną :)
mam pytanie. w holandii niemoge spotkac remulady duńskiej. mozna ja czyms zastapic?
OdpowiedzUsuńDodaj więcej majonezu.
Usuń