Strony

piątek, 25 marca 2016

Rolada makowa z bakaliowym kremem

Tak mi się ta rolada spodobała, że musiałam ją zrobić. Powiem wam, że rolada jest pyszna i nie raz zagości na moim stole.



Składniki:
  • Biszkopt makowy:
  • 5 jajek rozmiar M
  • 160 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego z wanilią
  • 110 g mąki pszennej
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 70 g suchego maku zmielonego
  • 2 łyżki oleju rzepakowego 
  • Krem bakaliowy:
  • 250 ml kremówki 30%
  • 400 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 250 g mieszanki studenckiej koktajlowej ale-raj 
  • Dekoracja:
  • orzechy włoskie
  • rodzynki
  • wiśnie kandyzowane
  • pałeczki czekoladowe
Przygotowanie:
Białka ubić z cukrami na sztywno. Dodawać po jednym żółtku i ubić na sztywną masę. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z makiem. Ubijając na najwolniejszych obrotach dodawać porcjami do masy jajecznej. Pod koniec wlać olej. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 12-15 minut w 180 stopniach. Blacha 39*31 cm. Po upieczeniu gorący biszkopt wyjmujemy z blachy i ciasno zwijamy w roladę. Roladę zawijamy w ściereczkę i zostawiamy do ostudzenia.
Krem bakaliowy:
Zimną kremówkę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z serkiem homogenizowanym. Odłożyć trochę kremu do dekoracji. Do reszty kremu dodać mieszankę bakali i wymieszać. Odłożyć na godzinę do lodówki by krem trochę stężał.
Biszkopt delikatnie rozwinąć, zdjąć papier, rozsmarować krem bakaliowy i ponownie zwinąć w roladę. Odłożonym kremem i dodatkami udekorować roladę na wierzchu. 


Inspiracja Kuchnia Lidla


9 komentarzy:

  1. Wygląda naprawdę świetnie. Musi być przepyszna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudowna roladka :-) Alinko życzę wspaniałych Świąt Wielkanocnych spędzonych w rodzinnej i radosnej atmosferze :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wspaniałych,radosnych Świąt!!!
    rolada przepiękna,widać,że bardzo udany wypiek:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ta roada to mistrzostwo mniam !!
    Obserwuję świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie się prezentuje ta Twoja rolada :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pyszna, taką własnie mam ochotę przygotować :)

    OdpowiedzUsuń