Składniki:
- 3 jajka
- 1,5 szkl cukru
- 2 łyżeczki cukru waniliowego z wanilią ale-raj
- 250 g mascarpone Mlekoma
- 0,5 szkl oleju rzepakowego
- 3 szkl mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 500 g rabarbaru
- 2-3 łyżki cukru
- 150 g truskawek
Rabarbar umyć i pokroić w 1,5 cm kawałki. Zasypać cukrem, wymieszać i odłożyć na 1-2 godziny. Truskawki umyć, obrać z szypułek i osuszyć.
Ubić mikserem na puszystą masę jajka z cukrami. Dodawać porcjami mascarpone i miksować na wolnych obrotach. Pod koniec wlać olej i całość zmiksować do połączenia się składników.Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej delikatnie mieszając. Blachę o wymiarach 22*33 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przelać do blachy i równomiernie rozprowadzić. Na górę rozłożyć pokrojony rabarbar ( bez soku) i ułożyć truskawki. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni góra-dół i piec około 50 minut. Do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Apetyczne i proste w wykonaniu!
OdpowiedzUsuńWjeżdża do piekarnika😀
OdpowiedzUsuńI jak ciasto udało się, smakowało?
Usuńtakie sezonowe ciasta są najlepsze!
OdpowiedzUsuń