Składniki:
- 2 jajka
- 140 ml oleju rzepakowego
- 360 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki ekstraktu cytrynowego
- 150 g cukru pudru
- 400 g mąki pszennej typ 500
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 400-500 g truskawek
- 2 łyżeczki cukru kokosowego
W jednym naczyniu wymieszać suche składniki - mąka, cukier puder, proszek do pieczenia i soda oczyszczona. W drugim naczyniu wymieszać mokre składniki - olej, jajka, jogurt naturalny i ekstrakt cytrynowy. Do mokrych składników dodać suche składniki i wymieszać łyżką do połączenia się składników. Nie miksować. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać i równomiernie rozprowadzić ciasto. Na wierzchu jedna przy drugiej ułożyć przekrojone truskawki przecięciem do góry. Posypać po całej powierzchni cukrem kokosowym. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 175 stopni z termoobiegiem. Piec około 60 minut do suchego patyczka.
Inspiracja stąd
Razem ze mną piekły:
Ewelina
Joanna
Świetny pomysł z cukrem kokosowym na wierzchu! Dzięki za wspólne, truskawkowe wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńPyszne :) Robię podobne ze śliwkami :) Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńpyszne jest to ciasto :)
OdpowiedzUsuńNie można podać zamiast tych gramów po prostu szklanek itd? Może być zwykły cukier?
OdpowiedzUsuńJeśli nie masz w domu wagi jest w internecie przelicznik, możesz sobie przeliczyć gramy na szklanki. Nie wiem czy pytasz o zwykły cukier zamiast kokosowego jeśli tak, to może być. Pozdrawiam.
Usuń