Składniki:
- 250 g herbatników kakaowych
- 160 g masła
- 700 g twarogu z wiaderka
- 250 ml kremówki 30%
- 150 g cukru pudru
- 350 g truskawek
- 4 łyżki żelatyny ale -raj
- 100 ml mleka
- 2 galaretki truskawkowe
- 800 ml wody
- 400 g truskawek
Blachę o wymiarach 24*24 cm z wysokim kantem wyłożyć na dnie papierem do pieczenia.
Herbatniki zmiksować w blenderze na proszek. Dodać roztopione masło, wymieszać i wyłożyć dno blachy.
Twaróg zmiksować z cukrem pudrem. Wlać zmiksowane na mus truskawki (350 g) i zmiksować. Zimną kremówkę ubić na sztywno i wmieszać lub zmiksować na wolnych obrotach z masą truskawkową. Letnią i rozpuszczoną żelatynę w mleku wlewać wolnym strumieniem do masy i miksować. Masę truskawkową wylać na herbatnikowy spód. Włożyć do lodówki na 2-3 godziny by masa stężała.
Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i odłożyć do przestudzenia.
Na wierzchu rozłożyć pokrojone na ćwiartki truskawki i zalać tężejącą galaretką. Ponownie włożyć do lodówki na kilka godzin lub całą noc.
Ostatnio też robiłam sernik na zimno, ale nieco inny.
OdpowiedzUsuńTak teraz takie upały, nie chce się piec a taki sernik jest idealny.
Szkoda że już truskawki się skończyły :(