Składniki:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g mąki pszennej typ 500
- 3 łyżki ziaren słonecznika
- 3 łyżki siemienia lnianego
- 1 łyżka sezamu złotego
- 1 łyżka sezamu czarnego
- 2 łyżki pestek dyni
- 1 łyżka nasion chia
- 1 płaska łyżka soli morskiej
- 2,5 łyżki cukru
- 5 łyżek otrębów pszennych
- 25 g drożdży świeżych
- 500 ml ciepłej wody
W ciepłej wodzie rozmieszać drożdże z łyżką cukru i mąki pszennej. Odłożyć by zaczęły pracować. Mąki przesiać do misy miksera dodać pozostałe składniki i końcówką do wyrabiania ciast (hak) miksować na wolnych obrotach około 10-12 minut. Ciasto przykryć pozostawić w ciepłym miejscu na około 1 godzinę do wyrośnięcia. Formę keksówkę o wymiarach 30*11 cm wysmarować i wysypać ziarnami. Przełożyć wyrośnięte ciasto, wyrównać, posypać ziarnami i ponownie pozostawić do wyrośnięcia na około 0,5 godziny. Piec w piekarniku nagrzanym góra-dół na 220 stopni i piec około 1 godziny. Po upieczeniu po 10-15 minutach wyjąć z formy i ostudzić na metalowej kratce.
Wygląda bardzo apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńNie robiłam nigdy chleba z krupczatki. Zdjęcia są tak apetyczne, że koniecznie muszę spróbować.
OdpowiedzUsuńKoniecznie wypróbuj, chleb jest pyszny.
UsuńPięknie upieczony:)
OdpowiedzUsuńAle już daaaawno nie piekłam domowego chleba...
OdpowiedzUsuńChlebek upieczony ale strasznie wilgotny i troche za słodki.
OdpowiedzUsuńJeśli wilgotny to albo za krótko wyrastał albo za krótko pieczony. Zawsze trzeba czas pieczenia ustalić dla swojego piekarnika. Za słodki, hmmm dziwne.
UsuńChlebek bardzo prosty i szybki w przygotowaniu. W smaku rzeczywiście słodkawy ... nie mniej już uszykowałam sobie mieszankę suchych składników na następny raz :)dałam mniej cukru i ciut więcej soli. Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Aneta.
Piekłam jest pyszny
OdpowiedzUsuńPolecam.
OdpowiedzUsuńJest pyszny.pieke czesto
W 220 to nie za dużo? Spiekł mi się bardzo
OdpowiedzUsuńNo w moim piekarniku piekłam na 220. Ale zawsze trzeba wziąć pod uwagę to, że każdy piekarnik inaczej piecze.
Usuńpiekę w 200 st i 70 minut
UsuńJest super smaczniutki
OdpowiedzUsuńPrzepis genialny. Piekę go od kilku miesięcy. Dziś kolejne podejście, tym razem z mąką orkiszową zamiast pszennej i z dodatkiem pokrzywy. Dam znać jak wyjdzie 😊
OdpowiedzUsuńDzień dobry,
OdpowiedzUsuńmam pytanie: czy otręby pszenne można zastąpić płatkami owsianymi?
Maria
Najlepszy przepis na chlebek ❤️
OdpowiedzUsuńZa slony- zdecydowanie 1 plaska lyzka to za duzo
OdpowiedzUsuńTo już kwestia smaku, można dać mniej.
OdpowiedzUsuńWyszedł super ja z racji przypadkowego otrzymania krupczatka zrobiłem tylko z krupczatka jest bardzo dobry
OdpowiedzUsuń