Składniki:
- Suche składniki:
- 1 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki krupczatki
- 1,5 szkl cukru kokosowego
- 0,5 szkl kakao
- 1 łyżka kawy rozpuszczalnej o smaku kokosowym
- 1 płaska łyżeczka przyprawy korzennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- Mokre składniki:
- 3 jajka
- 0,5 szkl oleju
- 0,5 szkl mleka
- 2 szkl startej cukinii
- 150 g dropsów czekoladowych do zapiekania
- czekolada mleczna
- maliny
- jeżyny
W misce wymieszać suche składniki. W drugiej misce połączyć mokre składniki. Cukinię obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Dokładnie odcisnąć z nadmiaru soku. Cukinię dodać do suchych składników, wymieszać. Wlać mokre składniki i ponownie wymieszać. Keksówkę o wymiarach 30*10 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać połowę ciasta, rozsypać połowę dropsów czekoladowych, resztę ciasta i resztę dropsów. Piec w 180 stopniach około 1 godziny. Do suchego patyczka. Ostudzić. Zimne ciasto polać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą i udekorować owocami.
Inspiracja od Kasi
Ciasto wygląda cudownie. Zresztą ja jestem "kupiona" od razu ... dodatkiem jeżyn :D
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda! w tym roku jeszcze nie jadłam jeżyn
OdpowiedzUsuńCukier kokosowy - co to za cudo /gdzie można kupić/
OdpowiedzUsuńTu http://ale-raj.pl/cukier-kokosowy-cukier-palmowy.html lub szukać w sklepach ze zdrową żywnością.
UsuńPięknie wygląda ! :) Pozdrawiam wykonawcę tego ciacha !
OdpowiedzUsuń