Składniki:
- Biszkopt:
- 5 jajek
- szczypta soli
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Krem:
- 700 ml mleka
- 3 żółtka
- 3 łyżki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 4 łyżki cukru
- 350 g masła irlandzkiego
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 ananas w puszce
- Blat kokosowy:
- 6 białek
- szczypta soli
- 300 g cukru
- 300 g kokosu
- 50 g czekolady mlecznej
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 35*27 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Ostudzić.
Krem:
W 200 ml mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać. Na końcu do kremu dodać pokrojony w drobną kostkę ananas i wymieszać.
Blat kokosowy:
Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą gładkie, lśniące a cukier się rozpuści. Na końcu wsypać kokos i wymieszać. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach na złoto około 20-25 minut. Ostudzić.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, krem, blat kokosowy, czekolada.
Złożone ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Idealne połączenie. Chętnie bym takiego ciasta spróbowała.
OdpowiedzUsuńAnanas i kokoś świetne połączenie.
OdpowiedzUsuńSuper Tylko ja gotuje budyń na soku z ananasa..i łączę z utartym masłem na końcu do kremu dodaje pokrojone ananasy....ciasto jest bardziej ananasów i wyrazistrze w smaku.
OdpowiedzUsuńTo też fajny pomysł, wykorzystam następnym razem.
UsuńA w ilu stopniach pieczemy blat kokosowy ? Z góry dziękuje za odp.
OdpowiedzUsuńUmknęło mi ale już dodałam temperaturę. :) Dziękuję za czujność.
UsuńWygląda bardzo smakowicie :-)
OdpowiedzUsuńjaki kokos? czy chodzi o wiórki?
OdpowiedzUsuńDokładnie tak, chodzi o wiórki.
UsuńTo chyba z milion kalorii:(
OdpowiedzUsuńNie wiem czy milion czy dwa bo nie liczę kalorii. :)
UsuńWyśmienite, wszystkim smakowało, polecam zrobić bo naprawdę warto, pięknie wygląda na kloszu ☺
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę że ciasto smakowało. Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.
UsuńCzy krem należy dać na biszkopt i potem razem z masą kokosową piec?
OdpowiedzUsuńNie, osobno pieczesz biszkopt, osobno blat kokosowy robisz krem a później składasz warstwy ciasta. :)
OdpowiedzUsuńczy mozna zamienic make ekologiczna na zwykla pszenna ? i zamiast masla irlandzkiego inne maslo ?
OdpowiedzUsuńMam niesamowita ochote upiec, ale mieszkam za granica i nie mam dostepu do wiekszosci polskich produktow.
Prosze o szybka odpowiedz, poniewaz chcialabym zrobic tesciowej na urodziny na jutro :)
Możesz użyć wypróbowanych produktów. Mąka pszenna i masło mogą być z innej firmy.
Usuń