Strony

wtorek, 16 sierpnia 2016

Ciasto kokosowo ananasowe

W tym cieście kokos i ananas to duet doskonały. Do tego krem maślany z domowym budyniem i delikatny biszkopt. Ciasto zrobione na imprezę i muszę powiedzieć, że wszystkim smakowało.


Składniki:
  • Biszkopt: 
  • 5 jajek
  • szczypta soli
  • 5 łyżek cukru
  • 5 łyżek mąki pszennej ekologicznej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 700 ml mleka
  • 3 żółtka
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 4 łyżki cukru
  • 350 g masła irlandzkiego
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 ananas w puszce
  • Blat kokosowy:
  • 6 białek
  • szczypta soli
  • 300 g cukru
  • 300 g kokosu
  • 50 g czekolady mlecznej
Przygotowanie:
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać po łyżce cukru i żółtku na przemian cały czas ubijając. Ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodawać porcjami do masy jajecznej i delikatnie wymieszać drewnianą łyżka. Wylać na blachę 35*27 cm wyłożoną papierem do pieczenia i wyrównać. Piec w 180 stopniach około 25-30 minut. Ostudzić.
Krem: 
W 200 ml mleka zmiksować żółtka, mąkę pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wlać zmiksowane mleko i mieszając zagotować. Budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał "kożuch" i ostudzić. Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać stopniowo zimny budyń i ucierać. Na końcu do kremu dodać pokrojony w drobną kostkę ananas i wymieszać.
Blat kokosowy:
Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą gładkie, lśniące a cukier się rozpuści. Na końcu wsypać kokos i wymieszać. Masę rozsmarować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180 stopniach na złoto około 20-25 minut. Ostudzić.
Czekoladę połamać na mniejsze kawałki i rozpuścić w kąpieli wodnej.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, krem, blat kokosowy, czekolada.
Złożone ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.



 






17 komentarzy:

  1. Idealne połączenie. Chętnie bym takiego ciasta spróbowała.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ananas i kokoś świetne połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Super Tylko ja gotuje budyń na soku z ananasa..i łączę z utartym masłem na końcu do kremu dodaje pokrojone ananasy....ciasto jest bardziej ananasów i wyrazistrze w smaku.

    OdpowiedzUsuń
  4. A w ilu stopniach pieczemy blat kokosowy ? Z góry dziękuje za odp.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Umknęło mi ale już dodałam temperaturę. :) Dziękuję za czujność.

      Usuń
  5. Wygląda bardzo smakowicie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. jaki kokos? czy chodzi o wiórki?

    OdpowiedzUsuń
  7. To chyba z milion kalorii:(

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyśmienite, wszystkim smakowało, polecam zrobić bo naprawdę warto, pięknie wygląda na kloszu ☺

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę że ciasto smakowało. Pozdrawiam i zapraszam do wypróbowania innych przepisów.

      Usuń
  9. Czy krem należy dać na biszkopt i potem razem z masą kokosową piec?

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie, osobno pieczesz biszkopt, osobno blat kokosowy robisz krem a później składasz warstwy ciasta. :)

    OdpowiedzUsuń
  11. czy mozna zamienic make ekologiczna na zwykla pszenna ? i zamiast masla irlandzkiego inne maslo ?
    Mam niesamowita ochote upiec, ale mieszkam za granica i nie mam dostepu do wiekszosci polskich produktow.
    Prosze o szybka odpowiedz, poniewaz chcialabym zrobic tesciowej na urodziny na jutro :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Możesz użyć wypróbowanych produktów. Mąka pszenna i masło mogą być z innej firmy.

      Usuń