Składniki:
- ogórki konserwowe
- Zalewa:
- 1,5 szkl octu 10%
- 1,5 l wody
- 200 g cukru
- 40 g soli kamiennej
- Do każdego słoika:
- baldachim kopru
- 1 listek laurowy
- 3-4 kulki ziela angielskiego
- 3-4 kulki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka czarnej gorczycy
- 3 plasterki marchewki
- 2 ząbki czosnku
- kilka piórek cebuli
Ogórki zalać zimną wodą, pozostawić na jedną godzinę i po tym czasie umyć i opłukać w czystej wodzie.
Słoiki umyć i do każdego włożyć na dno przyprawy. Powkładać do słoików ogórki.
Składniki zalewy podgrzać do rozpuszczenia się cukru i zalać ogórki. Szczelnie zakręcić słoiki, pasteryzować od zagotowania około 10-12 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz