Z tym ciastem doskonale komponowało się wino Monte Santi.
Składniki:
- ok 200 g herbatników kakaowych
- 500 g sera z wiaderka
- 2 śnieżki w proszku
- 1 szkl mleka
- 5 łyżek cukru pudru
- 2 galaretki cytrynowe
- 500 ml wrzątku
- Posypka kokosowa:
- 6 łyżek wiórków kokosowych
- 1 duża łyżka masła
- 1 łyżka cukru
Dno blaszki o wymiarach 24x24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i poukładać herbatniki. Galaretki rozpuścić we wrzątku i ostudzić. Śnieżki ubić z mlekiem na sztywno. Dodawać stopniowo cukier puder oraz mielony ser. Zmiksować na wolnych obrotach do połączenia się składników. Następnie stale miksując, powoli wlewać tężejące galaretki. Gdy całość dobrze się połączy wylać na herbatniki. Wstawić do lodówki na kilka godzin, by masa stężała.
Posypka kokosowa:
Masło stopić na patelni, dodać cukier i wiórki kokosowe. Stale mieszając, podsmażać na niewielkim ogniu aż wiórki się zrumienią. Ostudzić i posypać wierzch ciasta.
Ciasto włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.
Proponuję podać z lampką wina Monte Santi.
Inspiracja klik
Koniecznie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńjeszcze nie robiłam, ale to ciasto jest koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie i nie zwlekaj tak długo jak ja.
UsuńCzy twaróg wiejski 2×zmielony będzie się nadawał?
UsuńNie wiem o jaki twaróg ci chodzi. Ale musi być gładki jak serek homogenizowany.
UsuńCiasto prezentuje się cudownie. :)
OdpowiedzUsuńSuper ciasto. Ja zrobiłam na biszkopcie. Ale warte grzechu 😊
OdpowiedzUsuńSer taki jak do sernika?
OdpowiedzUsuńTak, ser w wiaderku taki jak na sernik.
UsuńMusi być smaczne
OdpowiedzUsuńWitam, a jakiego masła użyć do posypki kokosowej ?
OdpowiedzUsuńMasło 82% tłuszczu. Nie polecam masła roślinnego ponieważ jest całkowicie inny smak i zapach.
UsuńCo można dodać zamiast wiórków kokosowych? Im więcej propozycji byś podała tym lepiej :D
OdpowiedzUsuńWiórków nie moge dać, bo gusta członków rodziny są wybredne :(
Hmmm, może pokruszone herbatniki takie same jak na spodzie, tężejącą galaretkę o tym samym smaku co do masy albo startą czekoladę. To tyle mi przychodzi do głowy.
UsuńDzięki! ;) z czekoladą spróbuję
UsuńDoberek ;) Czy to ciacho mogę zrobić również na biszkopcie?
OdpowiedzUsuńWitam, tak można zrobić na biszkopcie. :) Pozdrawiam
UsuńCiasto poprostu cudowne.Dziękuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńMoże zamiast śnieżki z mlekiem kremówka
OdpowiedzUsuńMożna spróbować ale wtedy już na pewno ciasto nie będzie takie lekkie no i będzie bardziej kaloryczne. Jak spróbujesz napisz jak wyszło.
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńJakiej wysokości wychodzi to ciasto?
OdpowiedzUsuńDokładnie nie pamiętam ale około 4-5 cm. Możesz też zrobić na biszkopcie będzie wyższe. :)
Usuń