Składniki:
- 1,5 kg mięsa wieprzowego z łopatki
- 2 łyżeczki soli morskiej
- 2 łyżeczki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki przyprawy obsypki kaukaskiej
- 1 łyżeczka pieprzu kolorowego całego
- 1 łyżeczka gorczycy
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka papryki wędzonej słodkiej
- 1 łyżeczka papryki ostrej
- 3 kulki jałowca
- 2 łyżki sosu Worcester
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju rzepakowego
Wszystkie przyprawy oprócz sosu worcoster i oleju zmiksować w blenderze lub utłuc drobno w moździerzu. Po zmiksowaniu wlać sos, olej i ponownie chwilkę zmiksować. Mięso umyć i osuszyć ręcznikiem papierowy. Włożyć mięso do miski i natrzeć ze wszystkich stron przyprawami. Szczelnie zawinąć folią spożywczą i włożyć na około 12 godzin do lodówki. Mięso włożyć do wolnowaru i piec około 12 godzin bez odwracania. Mięso wyjąć odstawić na około 15 minut i można "czesać" inaczej mówiąc rozdzielać na pojedyncze włókna. Mięsko najlepiej "czesać" widelcem. Najlepiej smakuje z chlebkiem pita, bułką pszenną lub razową z dodatkiem ulubionych warzyw, sałatek, musztardy, chrzanu lub ketchupu.
Czy można zrobić to bez wolnowaru?
OdpowiedzUsuńMożna zrobić w piekarniku. Włożyć mięso do garnka lub brytfanki z pokrywką. Piec w 100 stopniach 12 godzin.
Usuń