Składniki:
- Ciasto kruche:
- 300 g mąki krupczatki
- 200 g mąki orkiszowej typ 650
- 250 g masła irlandzkiego Mlekoma
- 80 g cukru pudru
- 1 łyżeczka cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 żółtka
- 3 łyżki kwaśnej śmietany
- Nadzienie:
- 3 kg jabłek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 3-4 łyżki cukru pudru
- 3 łyżki bułki tartej
Do misy miksera przesiać mąki z proszkiem do pieczenia. Dodać zimne pokrojone w kostkę masło oraz pozostałe składniki. Za pomocą końcówki do ucierania zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto przełożyć na podsypany mąką blat, zagnieść i uformować wałek. 2/3 ciasta równomiernie rozłożyć na blasze 25*40 cm wyłożonej papierem do pieczenia i włożyć do lodówki. Resztę ciasta owinąć folią spożywczą i włożyć do zamrażarki. Gdy ciasto będzie się schładzać przygotować nadzienie.
Jabłka obrać ze skórki wydrążyć gniazda nasienne, pokroić na ćwiartki a następnie w cieniutkie plasterki. Do jabłek dodać cynamon, przyprawę i dosłodzić cukrem pudrem. Wymieszać i jeśli jabłka puszczą dużo soku lekko odcisnąć uważając by zbytnio nie połamać jabłek.
Wyjąć z lodówki blaszkę z ciastem. Ciasto gęsto nakłuć widelcem, posypać bułką tartą, wyłożyć jabłka i na górę zetrzeć na dużych oczkach resztę ciasta (z zamrażarki).
Piec w 180 stopniach około 1 godziny.
Przed podaniem oprószyć cukrem pudrem. Szarlotka jest pyszna na ciepło i na zimno.
wygląda obłędnie:)
OdpowiedzUsuńmnóstwo jabłek! uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie upiekłam... REWELACJA!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakuje. Na ciepło z lodami i bitą śmietaną też jest pyszna. :)
Usuń