Do ciasta wykorzystałam orzechy włoskie z firmy Alesto, które można kupić w sklepach sieci Lidl.
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Masa kokosowa:
- 750 ml mleka
- 300 g kokosu
- 3/4 szkl cukru
- 250 g masła
- 2 średnio-czubate łyżki mąki ziemniaczanej
- Krem:
- 1 puszka masy krówkowej 510 g
- 250 g masła
- 300 g orzechów włoskich Alesto
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*23 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach. Zimny biszkopt przekroić wzdłuż.
Masa kokosowa:
Z mleka odlać pół szklanki mleka i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować z cukrem, wsypać kokos i mieszając gotować na wolnym ogniu około 5 minut. Dodać pokrojone na kawałki masło i mieszać do momentu aż masło się rozpuści. Wlać mleko rozmieszane z mąką, mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze 2-3 minuty. Gorącą masę wylać na biszkopt, przykryć drugim biszkoptem, docisnąć i odłożyć w zimne miejsce aż masa kokosowa będzie zimna.
Krem krówkowy:
Masę krówkową rozmieszać. Miękkie masło utrzeć do białości. Dodawać porcjami masę krówkową i ucierać. Krem rozsmarować na biszkopcie i obficie posypać pokrojonymi orzechami włoskimi lekko wciskając w krem.
Źródło: klik
Wygląda bardzo smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńAle by mi smakowało :)
OdpowiedzUsuńKokos czyli co?wiórki mogą być?
OdpowiedzUsuńTak wiórki kokosowe. :)
UsuńSuper inspiracja, jutro robie :)
OdpowiedzUsuńPycha :) właśnie zrobiłam :)
OdpowiedzUsuńCzy ktoś dodał do kokosa margarynę zamiast masła?wyszedł krem?
OdpowiedzUsuńwłaśnie czy zamiast masła można dodać margarynę ? margaryna tańsza ;)
UsuńMargaryna jest tańsza ale mimo wszystko polecam zrobić na maśle.
UsuńTa masa kokosowa wyszła luźna czy ona zgęstnieje ? Dorota
OdpowiedzUsuńnie wiem jak luźną miałaś. Ale masa powinna zgęstnieć. Pod wpływem zimna tłuszcz zastyga. :) Daj znać jak ciasto smakowało.
UsuńCzy jest szansa ze ciacho sie ud bez przekrawania biszkoptu? Mam.n mysli poziomy: biszopt, masa kokosowa, masa orzechowa? Czy wg pani masa krowkowa utrzyma sie na kokosie?
OdpowiedzUsuńMoże się udać ale nie wiem czy masy nie będą się od siebie rozdzielać. Jak nie lubisz kroić biszkoptów możesz upiec dwa i poskładać ciasto.
Usuńwygląda pięknie, raczej te ciasto pojawi się u nas na wielkanocnym stole :D
OdpowiedzUsuńZ pewnością nie pożałujesz.
Usuń