Składniki:
- Spód:
- 100 g herbatników
- 80 g masła
- Masa serowa:
- 500 g sera twarogowego
- 250 ml kremówki
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1/4 szkl letniej wody
- Galaretka mandarynkowa:
- 250 ml soku z mandarynek Victoria Cymes
- 2 płaskie łyżeczki żelatyny
- 1 puszka mandarynek
Herbatniki zmielić w blenderze na proszek. Wlać rozpuszczone letnie masło, wymieszać i zagnieść. Dno tortownicy o średnicy 18 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Mieszankę z herbatników równomiernie rozłożyć na dnie tortownicy i ugnieść.
Serek zmiksować z cukrem pudrem. Wlać rozpuszczoną letnią żelatynę, dodawać porcjami ubitą na sztywno kremówkę i wymieszać na jednolitą masę. Masę serową przełożyć do tortownicy i wyrównać powierzchnię. Mandarynki odsączyć z zalewy. Odłożyć kilka do dekoracji a resztę rozłożyć na masie serowej lekko wciskając. Włożyć do lodówki by masa stężała a w między czasie przygotować galaretkę.
Sok podgrzać ( nie gotować ) zdjąć z ognia, wsypać żelatynę i dokładnie wymieszać. Odłożyć w chłodne miejsce. Tężejącą galaretkę wylać na wierzch. Ponownie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
Bardzo smakowicie wygląda ten sernik. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńZachęcam jest puszysty, delikatny i bardzo smaczny.
UsuńDo spodu ciasteczkowego dodajemy mleko czy masło bo nie bardzo rozumię?
OdpowiedzUsuńOczywiście że masło. Już poprawione dziękuję za czujność.
Usuńciasto znakomite czy forma 24 cm????
OdpowiedzUsuńForma o średnicy 18 cm. :)
UsuńSer taki na sernik czy homogenizowany?
OdpowiedzUsuńJa użyłam serka Emilki. To jest ser twarogowy.
UsuńWygląda super, tylko gdzie można kupić ten sok?
OdpowiedzUsuńA czy można dodać cząstki świeżych mandarynek? :-)
OdpowiedzUsuńTak, możesz zrobić ze świeżymi mandarynkami.
Usuń