Składniki:
- 1 l bulionu warzywnego (może być z kostki)
- 100 g serka topionego
- 100 g sera żółtego Gouda Mlekoma
- 100 g sera żółtego Havarti Mlekoma
- 100 ml białego wytrawnego wina
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka masła klarowanego
- Dodatkowo:
- chleb
- masło klarowane
- sezam czarny
Masło rozgrzać wrzucić pokrojoną w drobną kostkę cebulę i lekko zrumienić. Pod sam koniec dodać drobno pokrojony czosnek. Wlać wino i gotować około 5-7 minut aż odparuje alkohol. Wlać bulion, dodać pokrojone w kostkę sery i na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając doprowadzić do wrzenia i gotować do momentu aż sery się rozpuszczą. Zupę zdjąć z ognia, zmiksować blenderem. Chyba, że nie przeszkadza wam pokrojona cebula, wtedy nie miksujemy.
Zupa była na tyle smaczna, że już niczym nie doprawiałam.
Na maśle klarowanym podpiec na złoto chleb i podawać do zupy. Na wierzchu posypać czarnym sezamem.
Jak cudownie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńhttps://jaglusia.wordpress.com/
Dla mnie pycha! Lubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuńpyszna zupka!
OdpowiedzUsuńTa zupa wygląda niesamowicie! Musi być przepyszna.
OdpowiedzUsuńsuper wygląda ze tym sezamem pozdrawiam :D
OdpowiedzUsuńugotuję taką zupę, zapraszam do obserwacji http://fantastic-brand.blogspot.com, odwdzięczam się tym samym
OdpowiedzUsuńBardzo lubię. :-) Pycha :-)
OdpowiedzUsuń