Mam sporo orzechów i jakoś muszę je wykorzystać. Więc dzisiaj coś dla wielbicieli orzechowych wypieków. Z tym ciastem jest sporo pracy ale warto się poświęcić bo jest pyszne. Najlepsze na drugi dzień gdy ciasto się "przegryzie".
Składniki:
- Biszkopt kakaowy:
- 5 dużych jajek
- 5 łyżek cukru
- 3,5 łyżki mąki pszennej
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Blat orzechowy:
- 5 białek
- 0,5 szkl cukru pudru
- 1 łyżka miodu faceliowego Miody Wileńskich
- 250 g orzechów włoskich ale -raj
- 50 g orzechów włoskich zmielonych
- 1 łyżka mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem budyniowy:
- 1,5 szkl mleka
- 1 budyń waniliowy z cukrem
- 2 łyżki cukru
- 250 g masła
- 0,5 szkl cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 3 łyżeczki kakao
- Polewa :
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- Dodatkowo:
- herbatniki kakaowe
Biszkopt kakaowy: Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 33*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25 min w 180 stopniach.
Blat orzechowy:
Orzechy grubo posiekać wsypać mąkę, proszek do pieczenia, zmielone orzechy i wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i płynny miód. Wsypać orzechy i wymieszać łopatką (nie miksować). Blachę o wymiarach wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Masę orzechową równomiernie rozsmarować, włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut w 180 stopniach aż blat się zrumieni.
Krem budyniowy:
Jedną szklankę mleka zagotować z cukrem. W reszcie mleka rozmieszać budyń wlać do gotującego się mleka i mieszając zagotować. Gorący budyń przykryć z wierzchu folią spożywczą co zapobiegnie powstania "kożucha" i ostudzić.
Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodawać po łyżce budyniu i ucierać. Utarty krem podzielić na dwie równe części. Do jednej części dodać ekstrakt waniliowy a do drugiej kakao i wymieszać.
Polewa kakaowa: Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić na herbatnikach.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, krem waniliowy, blat orzechowy, krem kakaowy, kakaowe herbatniki i polewa.
Ciasto odłożyć najlepiej na całą noc w chłodne miejsce by się "przegryzło".
Inspiracja klik
Prezentuje się genialnie 😀 porywam duży kawałek 😀
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto
OdpowiedzUsuńJak smakuje tak jak wygląda to super!
OdpowiedzUsuńMmm, aż kusi by sięgnąć po kawałek :))
OdpowiedzUsuńDzisiaj zrobiłam,wygląda pysznie,super pachnie ...nie pytajcie jak smakuje ...niebo w gębie;)
OdpowiedzUsuńSuper, to szybka jesteś. Pozdrawiam
UsuńA ma szansę dotrwać do następnego dnia?:)
OdpowiedzUsuńTo zależy od apetytu? U mnie dotrwało. :)
Usuń