Składniki:
- Biszkopt na spodzie:
- 6 jajek
- 6 łyżek cukru
- 4,5 łyżki mąki pszennej Młyn Kopytowa
- 1,5 łyżki kakao
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- Biszkopt na górze:
- 3 jajka
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem:
- 700 ml kremówki 30%
- 300 g mascarpone Mlekoma
- 3 łyżki cukru pudru
- Poncz:
- 350 ml mocnego naparu z kawy
- 100 ml likieru kawowego
- Dodatkowo:
- 300-400 g okrągłych biszkoptów
- kakao do oprószenia
Biszkopt:
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 40*24 cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 25-30 min w 170 stopniach.
Drugi biszkopt przygotowujemy tak samo, jednak czas pieczenia jest około 15 minut.
Można również upiec biszkopt z 8 jajek i przekroić tak by biszkopt na spodzie był grubszy od tego z góry.
Poncz:
Zimny napar z kawy wymieszać z likierem.
Krem:
Zimną kremówkę wlać do naczynia dodać mascarpone i zmiksować na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder.
Warstwy ciasta:
Biszkopt z 6 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować część kremu, ułożyć na całej powierzchni namoczone w naparze biszkopty, rozsmarować część kremu, przykryć biszkoptem z 3 jajek, nasączyć naparem, rozsmarować cienką warstwę kremu, ułożyć namoczone w naparze biszkopty i odłożyć do schłodzenia najlepiej na całą noc. Przed podaniem oprószyć kakao.
Wygląda świetnie - jak tylko będę miał porządny piekarnik to wypróbuję ten przepis
OdpowiedzUsuńUwielbiam :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ciasto :)
OdpowiedzUsuńALe pycha ciacho,muszę wypróbować przepis ;)_
OdpowiedzUsuńBoskie!
OdpowiedzUsuńMmniam pychota :)
OdpowiedzUsuńElegancko się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńWitam a do śmietany nie ubitej dodac serek mascarpone?
OdpowiedzUsuńdokładnie tak, ja zawsze tak ubijam macarpone z kremówką i super się ubija. Ważne żeby ser i śmietana były zimne.
UsuńCzy zamiast mascarpone można użyć innego sera?
OdpowiedzUsuńOd dawna szukam pysznego i delikatnego ciasta i znalazłam!!! Obłędnie się prezentuje zjadłam bym od razu ze 4 kawałki. Uwielbiam mascarpone to ciasto jest stworzone z myślą o mnie!! :) Dziękuję za inspirację.
OdpowiedzUsuńW sobotę muszę wypróbować, wygląda podobnie do tiramisu. Smakuje pewnie obłędnie :D
OdpowiedzUsuńDoberek ;) Chciałam zapytać czy to ciacho można zrobić na normalnych biszkoptach nie dodając kakao? Ja wiem, że to już nie będzie taka sama nazwa i ogólnie, ale jakoś nie przepadam za kakaowymi biszkoptami ;(
OdpowiedzUsuńPewnie że możesz. Jak napączujesz je mocnym naparem z kawy to też zmienią trochę kolor i zrobią się ciemniejsze.
UsuńŚwietnie .. :) Dziękuję za odpowiedź i zabieram się do pieczenia ;) :*
UsuńMmm... jedno z najlepszych ciast, na pewno hit wśród tych kawowych :D
OdpowiedzUsuńPolecam Ci wersję z mlekiem w proszku - jest fantastyczna, gwarantuję ;)
http://szczypta-slodyczy.blog.pl/2016/08/12/ciasto-latte-macchiato/
Pozdrawiam!
A czy można dodać likier czekoladowy zamiast kawowego!?
OdpowiedzUsuńTak, może być. :)
Usuń