Strony

środa, 22 lutego 2017

Pączki na jogurcie

Od kilku lat robiłam na Tłusty Czwartek pączki z tego przepisu klik. W tym roku zdecydowałam się na zmianę i zrobiłam pączki z innego przepisu klik. Między innymi powodem było to, że w końcu kupiłam sobie szprycę do nadziewania i chciałam ją wypróbować. Pączki smaczne, puszyste i delikatne ale jednak wolę te moje "stare" wypróbowane. 


Składniki:
  • 4 szkl mąki pszennej *
  • 50 g drożdży świeżych 
  • 250 ml mleka
  • 6 żółtek
  • 3 łyżki cukru
  • 50 g masła
  • 0,5 szkl jogurtu naturalnego
  • 0,5 łyżeczki soli
  • 2 łyżki spirytusu
  • Do smażenia:
  • smalec
  • Nadzienie:
  • marmolada wieloowocowa 
Przygotowanie:
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mleko podgrzać dodać pokruszone drożdże, łyżkę mąki i cukru. Wymieszać i pozostawić by drożdże zaczęły pracować.W tym czasie mąkę przesiać do misy z miksera dodać sól, jogurt naturalny, rozpuszczone letnie masło, spirytus i żółtka rozmieszane z resztą cukru. Wlać rozczyn drożdżowy i miksować około 12-15 minut aż będzie gładkie i jednolite ciasto. Misę miksera przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce do podwojenia objętości.
Ciasto przełożyć na stolnicę podsypaną mąką, chwilę przerobić i rozwałkować na grubość 1-1,5 cm. Szklanką wykrawać krążki, układać na stolnicy. Przykryć ściereczką i ponownie pozostawić na około 40 minut by ciasto wyrosło. 
Smażyć na rozgrzanym smalcu w temperaturze około 170 stopni po około 1,5 minut z każdej strony. Przekładać na ręcznik papierowy.
Lekko przestudzone pączki nadziewać marmoladą za pomocą szprycy z długą końcówką.
W zależności jak chcemy to polać lukrem lub oprószyć cukrem pudrem.
Żeby był "pierścień" pączki muszą dobrze wyrosnąć przed smażeniem.
* Jeśli ciasto będzie mocno się kleić dosypać więcej mąki.



Przepis Asiek

5 komentarzy:

  1. Ta dziwna niedopieczona warstwa w środku świadczy,że paczki były smażone w zbyt małej ilości oleju.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Anonimie musisz się dokształcić. Hahaha

      Usuń
    2. Ta obrączka jasna na paczku to znak iż pączek jest idealnie wyrośnięty i puszysy.Tak w woli wyjaśnienia Twojej niewiedzy

      Usuń
  2. A dla mnie wyglądają idealnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń