Składniki:
- Kruche ciasto:
- 1,5 szkl mąki pszennej
- 1 szkl mąki krupczatki
- 200 g zimnego masła
- 2 żółtka
- 1 łyżka cukru z wanilią
- 0,5 szkl cukru pudru
- Krem pomarańczowy:
- 0,5 l soku pomarańczowego Smaki Victorii
- 1 budyń waniliowy b/c
- 1 galaretka pomarańczowa
- 125 g masła
- Bita śmietana:
- 250 ml zimnej kremówki 30%
- 125 g mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulę. Formę do tart z wyjmowanym dnem o wymiarach góra 29cm dół 24 cm wysmarować margaryną. Dno i boki wykleić ciastem. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć nakłuć widelcem i piec 25 minut w 190 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu ostudzić.
Krem pomarańczowy:
Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i odłożyć do przestudzenia. Gdy budyń zacznie tężeć ale będzie jeszcze letni dodawać po kawałku miękkiego masła i miksować do momentu aż masło się rozpuści i zrobi się jednolity krem. Zimny krem wylać na kruche ciasto i odłożyć w zimne miejsce by krem stężał.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na krem. Można też zrobić dekorację za pomocą szprycy i udekorować kawałkami pomarańczy.
Cudne ciacho! :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńWitam, ciasto zapowiada się super, proszę o informację, na jaką średnicę formy jest przewidziany przepis? dziękuję i pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWprawdzie ostatnio w naszej kuchni królują wytrawne tarty, ale następna jaką zrobimy, będzie z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, daj znać czy smakowała.
UsuńCzy budyń na 1/2 czy na 3/4 litra mleka?
OdpowiedzUsuńNa 0,5 litra.
UsuńTarta smaczna, choć masa trochę kwaśna. Następnym razem zrobię o smaku bananowym.
OdpowiedzUsuń