sobota, 4 marca 2017

Tarta z kremem pomarańczowym

Dawno nie jadłam czegoś tak pysznego. Ten krem powala na kolana. Delikatny lekki i orzeźwiający na bardzo kruchym cieście. Kto lubi owocowe wypieki niech nie zwleka tylko jak najszybciej zabiera się do pieczenia.

























Składniki:
  • Kruche ciasto:
  • 1,5 szkl mąki pszennej
  • 1 szkl mąki krupczatki
  • 200 g zimnego masła
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka cukru z wanilią
  • 0,5 szkl cukru pudru
  • Krem pomarańczowy:
  • 0,5 l soku pomarańczowego Smaki Victorii
  • 1 budyń waniliowy b/c
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 125 g masła
  • Bita śmietana:
  • 250 ml zimnej kremówki 30%
  • 125 g mascarpone
  • 1 łyżka cukru pudru
Przygotowanie:
Kruche ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć na blat zagnieść i uformować kulę. Formę do tart z wyjmowanym dnem o wymiarach góra 29cm dół 24 cm wysmarować margaryną. Dno i boki wykleić ciastem. Włożyć na 1 godzinę do lodówki. Wyjąć nakłuć widelcem i piec 25 minut w 190 stopniach z termoobiegiem. Po upieczeniu ostudzić.
Krem pomarańczowy:
Odlać pół szklanki soku i rozmieszać w nim budyń. Resztę soku zagotować wlać rozmieszany budyń i mieszając ponownie zagotować. Zdjąć z ognia wsypać galaretkę i wymieszać. Przykryć z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch i odłożyć do przestudzenia. Gdy budyń zacznie tężeć ale będzie jeszcze letni dodawać po kawałku miękkiego masła i miksować do momentu aż masło się rozpuści i zrobi się jednolity krem. Zimny krem wylać na kruche ciasto i odłożyć w zimne miejsce by krem stężał.
Bita śmietana:
Zimną kremówkę i mascarpone ubić na sztywno pod koniec dodając cukier puder. Wyłożyć na krem. Można też zrobić dekorację za pomocą szprycy i udekorować kawałkami pomarańczy.

8 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo smakowicie i kusząco :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam, ciasto zapowiada się super, proszę o informację, na jaką średnicę formy jest przewidziany przepis? dziękuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wprawdzie ostatnio w naszej kuchni królują wytrawne tarty, ale następna jaką zrobimy, będzie z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy budyń na 1/2 czy na 3/4 litra mleka?

    OdpowiedzUsuń
  5. Tarta smaczna, choć masa trochę kwaśna. Następnym razem zrobię o smaku bananowym.

    OdpowiedzUsuń