Strony

wtorek, 13 czerwca 2017

Ciasto z truskawkami i kremem twarogowym

U mnie sezon truskawkowy trwa nadal. Oprócz wypróbowanych już przepisów, które są na blogu próbuję też nowości. W zeszłym roku odkryłam, że kokos i truskawki to doskonały duet i tak też w tym roku nie mogło zabraknąć takiego połączenia. 


Składniki:
  • Biszkopt:
  • 3 jajka duże
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • Blat kokosowy:
  • 3 białka
  • 100 g cukru
  • 150 g wiórek kokosowych
  • sól szczypta
  • Krem śmietanowo twarogowy:
  • 0,5 l kremówki 30%
  • 0,5 kg sera twarogowego z wiaderka
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 5 łyżeczek żelatyny
  • 0,5 szkl wody
  • Dodatkowo:
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 900 ml gorącej przegotowanej wody
  • około 500 g truskawek
Przygotowanie:
Biszkopt:  Białka ubić na sztywno z cukrem. Ubijając dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Dodawać stopniowo przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksować na najwolniejszych obrotach lub wymieszać silikonową łopatką. Blachę o wymiarach 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, wylać masę jajeczną, równomiernie rozsmarować i piec w 180 stopniach około 20 minut.
Blat kokosowy: 
Zimne białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodawać stopniowo cukier i ubijać aż białka będą gładkie, lśniące a cukier się rozpuści. Na końcu wsypać kokos i wymieszać. Masę rozsmarować na blasze 24*24 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Piec w 180 stopniach na złoto około 20-25 minut. Ostudzić.
Krem śmietanowo-twarogowy:
Żelatynę wymieszać w wodzie i lekko podgrzać aż się rozpuści. Twaróg wymieszać łyżką.
Zimną kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce twarogu i na koniec wlać letnią żelatynę, zmiksować. Krem będzie rzadki ale poczekać chwilę aż zacznie tężeć i rozsmarować na cieście.

Śmietana i ser powinny być zimne i w tej samej temperaturze.
Na biszkopcie rozsmarować połowę kremu i rozłożyć około 200 g truskawek. Przykryć blatem kokosowy rozsmarować drugą połowę kremu i na całej powierzchni poukładać truskawki. 
Zalać tężejącą galaretką. Włożyć na kilka godzin a najlepiej na całą noc do lodówki.

 

4 komentarze: