Składniki:
- 1,5-2 litry bulionu drobiowego
- 1 łyżka masła klarowanego
- 50 g selera
- 100 g marchewki
- 50 g pietruszki
- 0,5 mniejszej cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 2 garści młodego jarmużu (około 100 g)
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej
- 0,5 szkl zimnej wody
- 0,5 szkl śmietany kremówki
- Do smaku:
- sól
- pieprz
- Dodatkowo:
- tortelloni z grillowanymi warzywami serem i oliwą z oliwek hilcona
Warzywa obrać. Marchew i pietruszkę pokroić w półplasterki. Seler w większe kawałki (wtedy po ugotowaniu można wyjąć) lub pokroić w kostkę. Cebulę i czosnek drobno pokroić.
Na podgrzanym maśle podsmażać około 5-7 minut pokrojone warzywa, zalać bulionem i gotować do miękkości. Pod koniec dodajemy opłukany i pokrojony w mniejsze kawałki liście jarmużu. W zimnej wodzie rozmieszać mąkę wlać do zupy i ponownie zagotować. Zdjąć z ognia. Do śmietany wlać 2 łyżki gorącej zupy wymieszać i wlać do zupy. Doprawić do smaku.
Bezpośrednio przed podaniem wystarczy na 2-3 minuty do zupy dodać tortelloni by się podgrzało i można spożywać.
Smaczny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do siebie :)
Wybornie :)
OdpowiedzUsuń