Składniki:
- 4 jajka
- 150 g cukru
- 150 ml oleju
- 150 g jogurtu naturalnego
- 90 g mąki pszennej
- 40 mąki kokosowej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g malin
- 100 g czerwonej porzeczki
- 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią
- 1 łyżka mąki pszennej do obtoczenia owoców
Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i ubijać do momentu aż masa będzie sztywna. Miksując teraz na wolnych obrotach wlewać powoli olej dodawać porcjami jogurt i miksować do połączenia składników. Na końcu wsypywać porcjami przesiane i wymieszane z proszkiem do pieczenia mąki i delikatnie wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach. Formę 24*24 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia. Wylać ciasto i wyrównać powierzchnię.
Maliny i porzeczki oprószyć mąką pszenną i delikatnie przemieszać. Rozłożyć równomiernie na powierzchni ciasta i posypać cukrem z wanilią.
Piec około 40 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu ostudzić i przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Wygląda na bardzo puszyste:)
OdpowiedzUsuńdostałam od babci mnóstwo malin. będę testować :)
OdpowiedzUsuńKocham mąkę kokosową, a to ciasto prezentuje się cudownie i smacznie! Zrobię na pewno.
OdpowiedzUsuńhttps://julias-cooking.com/
prezentuje się bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCzym zastąpić mąkę kokosowa?
OdpowiedzUsuńMożna pszenną lub krupczatką.
Usuń