Strony

wtorek, 4 lipca 2017

Crumble z truskawkami i rabarbarem

Crumble latem gości u nas obowiązkowo. Robię je zawsze z sezonowymi owocami jednak najlepsze to chyba jest z truskawkami. Do tego śmietankowe lody i mówię wam poezja smaku. A na dodatek bardzo proste w przygotowaniu.


Składniki:
  • 200 g mąki pszennej T500 Młyn Kopytowa
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 3 łodygi rabarbaru
  • 400 g truskawek
  • 2-3 łyżki cukru
Przygotowanie:
Mąkę, cukier i zimne masło zagnieść na kruszonkę. Uformować kulkę owinąć folią i włożyć na około godzinę do lodówki. Rabarbar pokroić na małe kawałki.Truskawki umyć i obrać z szypułek. Owocami wysypać dno naczynia posypać cukrem i pokruszyć kruszonkę. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 190 stopni i piec około 45 minut. Podawać na ciepło z lodami.
Naczynie o wymiarach 25*15 cm.




2 komentarze: