Składniki:
- Ciasto:
- 2,5 szkl mąki pszennej
- 3/4 szkl cukru pudru
- 2 jajka
- 70 g masła
- 70 g miodu rzepakowego Miody Wileńskich
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- Krem grysikowy:
- 0,5 l mleka
- 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej
- 250 g masła
- 1 szkl cukru pudru
- sok z cytryny
- Polewa:
- 125 g margaryny
- 0,5 szkl cukru pudru
- 3 łyżki wody
- 3 łyżki kakao
- Dodatkowo:
- powidła śliwkowe
- wiórki kokosowe
Ciasto:
Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zmiksować na jednolite ciasto. Ciasto podzielić na trzy równe części.
Blachę o wymiarach 32*24 wyłożyć na dnie papierem do pieczenia i równomiernie wylepić dno ciastem. Upiec każdy placek osobno. Piec w 180 stopniach około 10-12 minut.
Po upieczeniu placki będą twarde.
Krem grysikowy:
W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę. Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Wlać rozmieszaną kaszę i mieszając ponownie zagotować. Gotować około 3-4 minuty. Na powierzchnię kaszy przyłożyć folię spożywczą i odłożyć do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć do białości. Ucierając dodawać po łyżce zimnej kaszy. Na końcu dodać sok z cytryny. Krem powinien być lekko kwaśny.
Polewa:
Margarynę rozpuścić (nie gotować). Zdjąć z ognia dodać resztę składników i energicznie wymieszać. Lekko przestudzoną polewę rozprowadzić po powidłach i posypać wiórkami kokosu.
Złożyć ciasto - placek, powidła śliwkowe, krem, placek, krem,placek, powidła śliwkowe, polewa, wiórki kokosu.
Gotowe ciasto przechowywać w chłodnym miejscu. Najlepsze po 3-4 dniach gdy ciasto zmięknie.
Bardzo lubię to ciasto:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam To ciasto. 💓
OdpowiedzUsuń