Porcelana Rodos Bogucice
Składniki:
- Ciasto:
- 150 g masła
- 100 g czekolady mlecznej do rozpuszczania
- 60 g cukru
- 100 g cukru kokosowego
- 1 płaska łyżeczka kawy rozpuszczalnej
- 50 g kakao
- 180 ml adwokatu
- 180 g mąki orkiszowej T 650
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 duże jajka
- Ganache:
- 100 g czekolady mlecznej do rozpuszczania
- 50 ml kremówki 30%
- 50 ml adwokatu
- 1 łyżeczka masła
- maliny i jeżyny do dekoracji
W garnku roztopić masło dodać czekoladę, cukry, kakao, kawę i adwokat. Wymieszać i podgrzewać aż wszystko się roztopi a składniki połączą się w jednolitą masę. W trakcie podgrzewania od czasu do czasu mieszać. Masę odstawić do lekkiego przestudzenia.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać przez sitko.
Jajka roztrzepać w naczyniu ( nie miksować) wlać letnią masę czekoladową i wymieszać. Na końcu wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia i ponownie wymieszać na gładką i jednolitą masę.
Ciasto wylać do tortownicy o średnicy 25 cm wyłożonej na dnie papierem do pieczenia. Włożyć do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i piec około 45 minut do suchego patyczka.
Po upieczeniu ostudzić.
Ganache:
Do garnka wlać śmietanę, adwokat i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z palnika dodać czekoladę, odczekać chwilę by czekolada się roztopiła następnie,wymieszać do połączenia się składników i uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec wmieszać masło o temperaturze pokojowej. Poczekać do lekkiego zgęstnienia ganache i oblać nim zimne ciasto. Udekorować owocami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz