Strony

sobota, 21 października 2017

Ciasto przekładane z herbatnikami

To ciasto jest z kilku różnych warstw. Jest krem budyniowy, herbatniki, kajmak i zwieńczone jest delikatną pianką z bitej śmietany i galaretki. Kajmak w cieście zawsze kojarzy nam się z bardzo słodkimi ciastami jednak tu wszystko ze sobą idealnie się komponuje. 

Porcelana Magnum Bogucice

























Składniki:
  • Biszkopt:
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru 
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1,5 łyżki kakao
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 
  • Krem budyniowy:
  • 2 budynie śmietankowe b/c
  • 3 łyżki cukru
  • 0,5 l mleka  
  • 200 g masła
  • Masa ze śmietany:
  • 400 ml śmietany kremówki 30%
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 350 ml przegotowanej gorącej wody
  • 55 szt herbatników blacky Cukry Nyskie
  • 400 g masy krówkowej w puszce
  • kakao do dekoracji 
Przygotowanie:
Biszkopt: 
Białka ubić na sztywno, dodać cukier, żółtka i nadal ubijać tak długo, aż masa będzie sztywna. Mąki, proszek do pieczenia i kakao przesiać przez sitko dodawać porcjami do ubitej masy jajecznej i powoli wymieszać lub ubijać na najwolniejszych obrotach mikserem. Wylać na blachę 25*35cm wyłożoną na dnie papierem do pieczenia. Piec około 20 min w 180 stopniach. 
Krem budyniowy:
Z mleka odlać jedną szklankę mleka i rozmieszać w nim budynie. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego się mleka wlać rozmieszane budynie i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i przykryć budyń z wierzchu folią spożywczą by nie powstał kożuch. Odłożyć w zimne miejsce do ostudzenia.
Miękkie masło utrzeć do białości. Miksując dodawać porcjami budyń i miksować do momentu połączenia się składników.
Masa ze śmietany:
Galaretkę rozpuścić w wodzie i odłożyć do lekkiego stężenia.
Zimną kremówkę ubić na sztywno. Miksując wlewać powoli tężejącą galaretkę. Miksować do połączenia się składników.
Warstwy ciasta:
Biszkopt, krem budyniowy, herbatniki, masa krówkowa, herbatniki, masa ze śmietany.
Ciasto wkładamy co najmniej na kilka godzin do lodówki by herbatniki zmiękły. Najlepiej przygotować go dzień wcześniej.
Przed podaniem zrobić dekorację z kakao.

  
Inspiracja od Agi

2 komentarze: