Składniki:
- 1 woreczek ryżu (125 g)
- 1 puszka tuńczyka w oleju kawałki
- 150 g sera salami Mlekoma
- 1 puszka kukurydzy
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 1 pęczek szczypiorku
- majonez
- sól
- pieprz kolorowy
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Tuńczyka odsączyć z oliwy i lekko rozdrobnić.
Kukurydzę przelać na sitko i odsączyć z zalewy.
Szczypiorek pokroić.
Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
2 całe jajka i 2 białka zetrzeć na tarce.
W szklanym naczyniu układać kolejno warstwami.
Ryż, posmarować 2 łyżkami majonezu, tuńczyk, posmarować 2 łyżkami majonezu, ser żółty, posmarować 2 łyżkami majonezu, kukurydza, jajka, posmarować 2 łyżkami majonezu, na środek zetrzeć na drobnych oczkach 2 żółtka i obsypać szczypiorkiem.
Każdą warstwę po posmarowaniu majonezem oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę przykryć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzły.
Pyszna!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńPychotka :) Sprawdziłam nie raz ;)
OdpowiedzUsuńChętnie przetestuje. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń