Strony

niedziela, 5 listopada 2017

Sałatka warstwowa z tuńczykiem i ryżem

Dzisiaj mam dla was pyszną sałatkę. Mało, że pyszna to jeszcze pięknie się prezentuje i w miarę szybko można ją przygotować. Taka sałatka sprawdzi się w gronie rodzinnym jak i na domowych imprezach. Sałatkę można a nawet zalecam przygotować wcześniej by smaki się przegryzły.
























Składniki:
  • 1 woreczek ryżu (125 g)
  • 1 puszka tuńczyka w oleju kawałki
  • 150 g sera salami Mlekoma
  • 1 puszka kukurydzy
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 1 pęczek szczypiorku
  • majonez 
  • sól
  • pieprz kolorowy 
Przygotowanie:
Ryż ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu.
Tuńczyka odsączyć z oliwy i lekko rozdrobnić.
Kukurydzę przelać na sitko i odsączyć z zalewy.
Szczypiorek pokroić.
Ser żółty zetrzeć na tarce na dużych oczkach.
2  całe jajka i 2 białka zetrzeć na tarce.
W szklanym naczyniu układać kolejno warstwami.
Ryż, posmarować 2 łyżkami majonezu, tuńczyk, posmarować 2 łyżkami majonezu, ser żółty, posmarować 2 łyżkami majonezu, kukurydza, jajka, posmarować 2 łyżkami majonezu, na środek zetrzeć na drobnych oczkach 2 żółtka i obsypać szczypiorkiem.
Każdą warstwę po posmarowaniu majonezem oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Sałatkę przykryć folią spożywczą i odłożyć na kilka godzin do lodówki by smaki się przegryzły.


3 komentarze: