Talerz Porcelana Bogucice.
Składniki:
- 2 duże golonki tylne z kością (u mnie jedna około 1,3 kg)
- 5 listków laurowych
- 7-8 kulek ziela angielskiego
- 2 łyżki soli morskiej
- woda
- Marynata:
- 0,5 l wywaru z golonek
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu worcester
- 1 łyżka soli czosnkowej
- 0,5 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
Golonki oczyścić, umyć, włożyć do garnka i całe zalać wodą. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i gotować na niewielkim ogniu i pod przykryciem 1 godzinę. Zdjąć z ognia pozostawić w wywarze i odłożyć do ostudzenia.
Golonki wyjąć i ponacinać z wierzchu. Odlać 0,5 l wywaru dodać wszystkie przyprawy i wymieszać. Golonki natrzeć z wszystkich stron marynatą. Przełożyć na blaszkę i wlać resztę marynaty. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 200 stopni. Piec około 1,5 godziny, aż golonki się ładnie zrumienią. Często polewając golonki marynatą z blaszki.
Najlepiej smakują z zasmażaną kapustą, musztardą, pieczywem i do tego kufel jasnego piwa.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz