Składniki:
- 1 kg twaróg półtłusty klinek Łowicz
- 200 g miękkiego masła
- 1 szkl cukru
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 7 jajek M
- 150 ml zimnej kremówki 30%
- 1 budyń waniliowy (proszek)
- skórka z 1 pomarańczy
- 150 g rodzynek
- 2 łyżki cukru
- woda
- 1 łyżka mąki pszennej
- Lukier:
- sok z pół cytryny
- 4-5 łyżek cukru pudru*
Wszystkie składniki oprócz kremówki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalać wodą posłodzić 2 łyżkami cukru i odstawić na 3-4 h do napęcznienia. Rodzynki przelać na sitko i odsączyć z nadmiaru płynu. Przed dodaniem do masy serowej dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać. Pomarańczę umyć sparzyć i zetrzeć skórkę.
Twaróg dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
Białka ubić na sztywno. Kremówkę ubić na sztywno.
Miękkie masło, żółtka i cukry utrzeć na puszystą masę.
Do utartego masła miksując na najwolniejszych obrotach miksera dodawać porcjami twaróg, skórkę pomarańczową i budyń w proszku. Po zmiksowaniu na jednolitą masę dodawać porcjami ubitą kremówkę a następnie pianę z białek. Na sam koniec wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej tortownicy o średnicy 25 centymetrów i wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 175 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając sernik do całkowitego wystudzenia.
Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Polać lukrem zimny sernik.
* W zależności od ilości soku z pół cytryny dodajemy mniej lub więcej cukru pudru.
Na którym poziomie od dołu piec ?
OdpowiedzUsuńNa środkowym.Jednak każdy musi piec według własnego piekarnika. Gdyby sernik się z wierzchu mocno przypiekał nakryć papierem do pieczenia.
Usuń