Strony

środa, 3 stycznia 2018

Sernik z bitą śmietaną

Mam nadzieję, że tak jak u mnie u was również wielbicieli serników nie brakuje. Piekłam i jadłam już serniki z różnych przepisów i z różnymi dodatkami ale ten dotychczasowe serniki bije na głowę. Jest pyszny, wilgotny o idealnej konsystencji. U mnie z dodatkiem skórki pomarańczowej i rodzynek.

























Składniki:
  • 1 kg twaróg półtłusty klinek Łowicz
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 szkl cukru
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • 7 jajek M
  • 150 ml zimnej kremówki 30%
  • 1 budyń waniliowy (proszek)
  • skórka z 1 pomarańczy 
  • 150 g rodzynek
  • 2 łyżki cukru
  • woda
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • Lukier:
  • sok z pół cytryny
  • 4-5 łyżek cukru pudru*
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz kremówki powinny być w temperaturze pokojowej. Rodzynki zalać wodą posłodzić 2 łyżkami cukru i odstawić na 3-4 h do napęcznienia. Rodzynki przelać na sitko i odsączyć z nadmiaru płynu. Przed dodaniem do masy serowej dodać 1 łyżkę mąki i wymieszać. Pomarańczę umyć sparzyć i zetrzeć skórkę.
Twaróg dwukrotnie zmielić w maszynce do mięsa.
Białka ubić na sztywno. Kremówkę ubić na sztywno.
Miękkie masło, żółtka i cukry utrzeć na puszystą masę.
Do utartego masła miksując na najwolniejszych obrotach miksera dodawać porcjami twaróg, skórkę pomarańczową i budyń w proszku. Po zmiksowaniu na jednolitą masę dodawać porcjami ubitą kremówkę a następnie pianę z białek. Na sam koniec wsypać rodzynki i delikatnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanej tortownicy o średnicy 25 centymetrów i wyrównać powierzchnię. Włożyć do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na 175 stopni i piec około 60-70 minut. Po tym czasie piekarnik wyłączyć pozostawiając sernik do całkowitego wystudzenia.
Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Polać lukrem zimny sernik.
* W zależności od ilości soku z pół cytryny dodajemy mniej lub więcej cukru pudru.
 




2 komentarze:

  1. Na którym poziomie od dołu piec ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na środkowym.Jednak każdy musi piec według własnego piekarnika. Gdyby sernik się z wierzchu mocno przypiekał nakryć papierem do pieczenia.

      Usuń